Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Törkyturpa Sean Averyn höpötykselle löytyi viimeinkin raja

Petri Haapala

Tulkoon heti aluksi sanotuksi, että en erityisemmin pidä jääkiekkokaukaloiden suunsoittajista. Siis niistä provokaattoreista, jotka yrittävät räkytyksellään häiritä vastustajan keskittymistä. Tiedetään, tiedetään, vastustajan verbaalinen mollaaminen on yksi osa jääkiekkokulttuuria. Ja aivan erityisesti Pohjois-Amerikassa.

NHL-kaukaloissa ääntä käytetään pelotteena tai ärsykkeenä enemmän kuin Suomessa. Täkäläiset pelaajat ovat voittopuolisesti havumetsien hiljaisia miehiä.

Yhdeksän vuotta sitten jääkiekkoilun MM-kisoja pelattiin Norjassa. Suomi taisteli alkulohkon ottelussa Kanadaa vastaan Hamarissa, pienessä ja tunnelmallisessa jäähallissa.

Kaukalon äänet välittyivät Hamarissa harvinaisen selvästi katsomoon asti. Silloin minullekin lopullisesti selvisi, mitä tarkoitetaan kanadalaisella tavalla pelata jääkiekkoa. Kanukit täyttivät kaukalon taidokkuudellaan ja fyysisellä kamppailullaan, mutta jäähallin ilma oli myös sakeana ilkeistä herjoista.

Lajin pahin törkyturpa Sean Avery on ainakin hetkeksi hiljentynyt. Dallas Stars ei enää halua NHL:n vihatuinta pelaajaa takaisin riveihinsä. Hyvä niin. Jääkiekkoilu ei menetä mitään, vaikka Avery ei enää koskaan sitoisi luistimia jalkoihinsa.

Värikäs pelaaja, sanoo joku ihan varmasti. Isojen otsikoiden mies, sanoo toinen. Sitä on turha kieltää. Ja markkinointimiehethän sen tietävät: sama, mitä puhutaan, kunhan puhutaan.

Sean Avery on tullut tunnetuksi poskisolistina, joka on lausunnoillaan pyrkinyt horjuttamaan vastustajia kentällä ja kentän ulkopuolella. Älyttömyyksistä ovat välillä hermostuneet myös omat pelikaverit. Nyt näyttäisi siltä, että dissauksellakin on sentään joku raja olemassa.

Tänä syksynä Avery meni liian pitkälle irvailussaan. Joulukuun alussa Avery järjesti oman lehdistötilaisuuden Calgaryssa ja haukkui kahta entistä tyttöystäväänsä ja heidän nykyisiä poikaystäviään. Poikaystävät sattuvat olemaan NHL-pelaajia. Se oli liikaa liigan päättäjille, jotka mätkäisivät rivoista puheista kuuden ottelun pelikiellon Averylle.

Pelikiellon päätyttyä reagoi myös Dallas Stars sunnuntaina. Dallasin toimitusjohtaja Brett Hull ilmoitti, ettei Averylla enää ole asiaa Starsin kokoonpanoon. Rääväsuu miettiköön puheitaan NHL:n pelaajayhdistyksen järjestämässä vihanhallintaterapiassa.

Pelikielto oli vasta ensimmäinen, mutta Avery on aiheuttanut kurinpidollisia linjanvetoja aiemminkin. Viime huhtikuussa New York Rangersissa pelatessaan hän seisoi New Jersey Devilsin maalivahdin Martin Brodeurin edessä ja heilutteli jatkuvasti käsiään ja mailaansa Brodeurin kasvojen edessä. Seuraavana päivänä liigan kurinpitoryhmä päätti, että vastaavanlaisessa häirinnässä sovelletaan sääntöpykälää epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Turhan kohun erikoismies käväisi lyhyellä visiitillä myös Suomessa NHL:n työsulkukaudella 2004-05. Hän viihtyi lahtelaisessa Pelicansissa kahden ottelun ajan. Liian pieniin piireihin kyllästynyt Avery katosi Suomesta nopeasti ja vähin äänin.

Tai ei sittenkään vähin äänin. Mölinä kantautui myöhemmin suuren veden yli. Avery haukkui Pelicansin ja Suomen SM-liigan pataluhaksi Pohjois-Amerikan jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen NHLPA:n keskustelupalstalla.

Jos 28-vuotias Avery vielä palaa kaukaloon, jatkuu hänen uransa joko Starsin farmissa tai muissa seuroissa. Stars liittyi Los Angeles Kingsin, Detroit Red Wingsin, New York Rangersin ja Pelicansin joukkoon. Siis niihin seuroihin, jotka eivät enää halua nähdäkään Averya.

Saa nähdä, löytääkö vihatuimman pelaajan titteliin mieltynyt Avery vielä uuden seuran. Se ainakin on varmaa, että ottajia on vuosi vuodelta vähemmän.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut