Saddam Hussein, julma kaikkivaltias

Jorma Heinonen

Sunnuntaina alkoi Canal+:lla BBC:n ja HBO:n 4-osainen minisarja House of Saddam. Siinä tulkitaan lähietäisyydeltä sekä draamallisesti ja dokumentaarisesti Irakia vuosikaudet otteessaan pitänyttä diktaattoria. Kunnianhimoinen tuotanto esitetään samanaikaisesti Suomessa ja Yhdysvalloissa. Sarja lähetetään myös HD-muodossa.

Tärkeä sarja, karmeista aiheistaan huolimatta. "Saddamin tarina on kuin William Shakespearen draamat. Diktaattori ja hänen lähipiirinsä menettivät kosketuksensa todellisuuteen. Oli kiehtovaa paneutua mieheen, joka herätti irakilaisissa ristiriitaisia tunteita, kunnioituksesta vihaan", sanoo Alex Holmes, yksi House of Saddamin ohjaajista ja käsikirjoittajista.

Holmes tutki yhdessä Stephen Butchardin kanssa aihetta kaksi vuotta. Miehet haastattelivat diktaattorin henkivartijoita ja muita palkollisia, ystäviä Saddamin elämän eri vaiheista, poliittisia kannattajia ja vastustajia sekä useita asiantuntijoita. Jopa Irakin entinen varapääministeri Tariq Aziz antoi tietoja, jotta sarjasta tulisi mahdollisimman todenmukainen.

Sarja käynnistyi presidentti George B. Bushin puheella, jossa hän vaati diktaattoria jättämään Irakin 48 tunnin kuluessa. Siitä siirryttiin kuvaamaan maalaispoika Saddamin vuosia vallan kahvassa. Sarja pysyttelee Saddamin lähipiirissä, luo silmäyksen perhe-elämään, neuvonantajiin ja ystäviin.

Ylellisen palatsin seinien sisällä kunnioitus sekoittuu pelkoon. Brutaali kaikkivaltias Saddam lujittaa asemaansa teloittamalla ne, joiden kokee uhkaavan asemaansa. Ulospäin hän haluaa antaa vaikutelman hyväsydämisestä perheenisästä ja hyväntekijästä, julkisivun takana on kuitenkin juonitteleva opportunisti, jonka idoleita olivat Josif Stalin ja Benito Mussolini.

Saddam Hussein ( Igal Naor) ei säästä edes perhettään. Hän pettää vaimoaan Sajidaa ( Shoreh Aghadshloo) nuoren rakastajattarensa Samiran ( Christine Stephen-Daly) kanssa, antaa murhata Sajidan veljen ja huolehtii siitä, että tytärten aviomiehet eroavat vaimoistaan ja tapetaan. Vähä vähältä Saddam käy yhä epäluuloisemmaksi, mikä osaltaan vie häntä kohti tuhoa.

Sarja kuvattiin Tunisiassa. Sen ovat ohjanneet Jim O'Hanlon ja Alex Holmes. Philip Arditti ja Mounir Margoum näyttelevät Saddamin poikia Udayta ja Ousayta. Said Taghmaoui on Saddamin velipuoli Barzan. Jne. Täydellistäkö? Kyllä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut