Huonot scifit eivät aio loppua

Marko Ahonen

Kun jo alkuvuodesta kuulin, että MTV3:n maksulliseen kanavapakettiin lisätään MTV3 Scifi, olin tyylilajin suurena ystävänä täpinöissäni. Käytäntö on kuitenkin osoittautunut paljon karummaksi. MTV3 Scifiä tulee seurattua melko harvoin.

On kahdenlaista scifiä, jotka ovat toistensa vastakohtia. On poikamaisia seikkailuita täynnä avaruusaluksia, avaruusolentoja ja lasermiekkoja. On scifiä, jossa pohditaan ihmiskunnan ja ihmisen nykytilaa ja tulevaisuutta sekä tehdään mielenkiintoisia "entäpä jos? -kysymyksiä".

Itse harrastan science fictionia "entäpä jos?" -kysymysten vuoksi. Antaisin kuitenkin tyylilajista liian ruusuisen kuvan, jos väittäisin suuren osan av-scifistä olevan juuri sitä.

En halua hienostella. Sydämessäni on aina paikka hirviöille, ja mahtipontinen galaktinen sota toimii aina. Kun kokonaisen kanavan täyttää ohjelmalla, jota tavalla tai toisella voidaan kutsua scifiksi, joutuu näyttämään muutakin kuin vain laatua. Huomattava osa MTV3 Scifin ohjelmistosta on juuri sitä, mistä scifi on suuren yleisön silmissä huonon maineensa saanut.

Kaikki Star Trek -sarjat olen jo nähnyt siinä määrin kuin ne haluankin nähdä ( Deep Space 9 on avaruussaippuaa ja jäi siksi kesken). Nostalgiaa en harrasta, joten Avaruusasema Alfa ja Myrskylinnut eivät enää kiinnosta. Keskinkertainen on keskinkertaista scifissäkin, enkä halua sellaiseen aikaani tuhlata.

Mestariteos Babylon 5 kyllä kiinnostaisi, mutta en koskaan päässyt selville jaksojen lähettämisjärjestyksestä. Kyseistä sarjaa ei kannata seurata jakson sieltä täältä napsien.

Joten oikeasti katsottua tulee vain Doctor Whota ja Red Dwarfia. Jälkimmäinen niistä kiinnostaa enemmän brittihuumorin kuin scifin vuoksi. Vuosikymmenet Iso-Britanniassa pyörineestäDoctor Whostaon suurin osa jaksoista näkemättä, ja ne kestävät vain puoli tuntia/kpl, mikä tekee sarjasta juuri minulle sopivan.

Lupaan yrittää parantaa tapani, mikäli kanavalle hankitaan Farscape. Niitä huonompia Star Trek -sarjoja voisi vähän karsia, sillä myös The Next Generation on olemassa. Mainion animesarjan Last Exile lähetysaika on järjetön. Korjatkaa asia, kiitos! Japanista ja animesta voisi löytyä muutakin mielenkiintoista näytettävää kanavalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.