Kansalaissodan traumaattiset kuvat kirjallisuudessa

Hannu Waarala

Tänä syksynä ainakin Jari Tervo, Antti Tuuri ja Raija Oranen julkaisevat kukin oman romaaninsa, jotka käsittelevät kipeitä kansalaissodan ja vuoden 1918 tapahtumia. Kansalaissota traumaattisena kansallisena kokemuksena tarjoaa kirjallisuudelle edelleenkin uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia selvitellä ihmisyyden ja yhteiskunnan peruskysymyksiä.

Uudessa romaanissaanTroikkaJari Tervo on lähempänä Veijo Meren ja modernistien relativistista historiantulkintaa kuin Väinö LinnanTäällä Pohjantähden alla -romaanin monumentaalista historianfilosofiaa. Linnan kaikkitietävä kertoja edustaa suuressa määrin "hegeliläisyyttä", mitä modernistinen kirjallisuuskäsitys piti puolestaan liian yksiviivaisena.

1960-luvullaPaavo Haavikko julkaisi romaaninsa Yksityisiä asioita, jonka tapahtumat sijoittuvat kansalaissodan aikaan. Haavikko kuvaa päähenkilönsä subjektiivista bisneksentekoa eleettömän behavioristisesti, vain päähenkilön arkista käyttäytymistä seuraten. Sitä eivät suuret historialliset tapahtumat paljonkaan hetkauta. Ihmisen tietoisuus oman aikansa tapahtumista on useimmiten yhtä ohut ja kapea kuin taskulampun valo.

KlassikkopuolellaF.E. Sillanpää julkaisi heti vuonna 1919 oman kansalaissotaromaaninsa Hurskas kurjuus. Sillanpää kuvasi vakuuttavasti miten sattumanvaraisesti tavallisen tietämätön kansanihminen valitsi puolensa, ajautui itselleen epäedulliseen ja kohtalokkaaseen tilanteeseen. Jos kuvasi F.E. Sillanpää Hurskaassa kurjuudessa kansan "tietämättömyyttä" ja yksinkertaisuutta, niin kovan luokan satiirikko Joel Lehtonen esitti puolestaan romaaneissaan Sorron lapset (1923) ja Punainen mies (1925) sivistyneistön edustajat suoranaisina pölkkypäinä.

Kaksoisromaani Sorron lapset ja Punainen mies ovat ansiokaita tutkielmia vuoden 1918 aattovuosista ja kansalaissotaan johtaneesta kehityksestä. Lehtonen kuvaa tiiviisti pikkukaupungin sivistyneistöä ja sen riitelevää ja ristiriitaista näkemystä Suomen tulevasta tiestä ja itsenäisyydestä. Kirjailija pitää sekä punaista että valkoista "totuutta" riittämättömänä, todellisuuden suoranaisena yksinkertaistamisena ja maailman latistamisena.

Kirjoittaja on kriitikko.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut