Maailman uutisiin mahtuu vain yksi juttu kerrallaan

Juhana Lepoluoto

Viimeiset viikko kaksi on taas eletty aikaa, jolloin uutisiin on mahtunut vain yksi aihe kerrallaan. Espanjan lento-onnettomuus ja sota Georgiassa ovatkin tärkeitä, koskettavia asioita.

Kuulun siihen vanhentuneeseen polveen, joka on aina kuitenkin luottanut lukijoiden monipuolisuuteen. Ne maailman asioiden seuraajat, jotka erottavat tapahtumien sävyt ja seuraavat samaan aikaan lukuisia asioita, ovat useimmiten omien alojensa ammattilaisia ja mielipidejohtajia.

Venäjän uusi presidentti Dmitri Medvedev sai valtansa sinetiksi virkaanastujaissodan, joka antoi mahdollisuuden todistaa jäälleen syntyneen suurvallan voimaa. Samaan menetelmään turvautui jo Vladimir Putin, jonka käynnistämä Tshetshenian kakkossota oli aikanaan paljon laajempi, julmempi ja kovempi kuin Georgian yhteenotto.

MUUALLA MAAILMASSA tapahtui viime viikkoina asioita, jotka saattavat olla seuraamuksiltaan merkittävämpiä kuin uutisiin saakka päässeet jutut. Tämän luokan aihe on Pakistanin kriisin syveneminen.

Hallituskoalition hajoaminen ei ole sinänsä olennaista maassa, joka on elänyt runsaan kuuden vuosikymmenen historiastaan kaksi kolmannesta ajasta erilaisten sotilasjunttien komennettavana. Mutta äärimmäisen islamin taistelijoiden nopea eteneminen kohti maan omistamista ja poliittista valtaa on pelottava aihe.

Jos romahdus tapahtuu, se merkitsee suurta tappiota Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin julistamassa sodassa terrorismia - eli siis aseistettuja ääri-islamilaisia - vastaan.

Tosinhan tuo pelottava näköala kiinnostaa Atlantin tuolla puolella vain harvoja ihmisiä. Enemmistö seuraa Barack Obaman presidenttiehdokkaaksi nimittämisen värikästä näytelmää.

PAKISTANIN JA AFGANISTANIN raja vuotaa jo nytkin kuin seula, ei vaan kuin viemäriputki. Naton joukot ja talebanien sissit huolletaan samojen vuorilaaksojen kautta. Jos taleban vahvistuu, huolto pysähtyy ja Afganistanin rauhaan pakottamisen aika päättyy.

Jos Venäjä toteuttaa uhkauksensa hidastaa tai pysäyttää ratojensa ja ilmatilansa kautta kulkeva Naton liikenne Afganistaniin, talebanit ovat saaneet suuren voiton ampumatta. Mutta alkuvaiheessa, ennen kivennäisveden tuonnin kieltämistä, Venäjä väitti tshetsheenisissien saavan apua kristityn Georgian kautta.

Kun oivaltaa, miten kaikki liittyy kaikkeen pienellä maapallolla, voi päätyä vain tietynlaisiin johtopäätöksiin.

Taistelu islamilaista ääriterrorismia vastaan, tämä varsinainen kulttuurien välinen yhteenotto, ei voi olla vain Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin maiden historiallinen velvoite.

Venäjää on pakko yrittää houkutella taas mukaan kansainväliseen sotilaalliseen yhteistyöhön, kunhan pöly on päässyt laskeutumaan. Erittäin tärkeää on saada kriisinhallinnan ja rauhanturvaamisen kumppaneiksi nopeasti kehittyvät jättiläiset Intia ja Kiina.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut