Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Viisarin värähtäessä iskee syyllisyys

Juho Hämäläinen

Olen suhteellisen normaali heteromies. Tämä tarkoittaa sitä, että vähäpukeisten, tai jopa, herra paratkoon, alastomien viehkojen naisolentojen näkeminen värähdyttää jossakin määrin viisariani. Turha sitä on kieltää, enkä varmasti ole ainoa lajiani. Niin että turhaan siellä yskitte, mokomatkin kaksinaismoralistit.

Silti jokin on ikävuosien karttuessa muuttunut hormonien heittelemistä teinivuosista. Varsinkin nyt, kun taloudestamme löytyy jo viisi vuotta elämäämme rikastuttaneen vilkkaan pojan lisäksi terhakas 11-kuukautinen tyttö.

Olen järkytyksekseni yhä useammin huomannut, että tissejään ja pakaroitaan samassa kuvassa selkä notkolla esittelevien iltatyttöjen kuvia katsellessa tulee yhtä aikaa syyllinen ja huolestunut olo.

Sitä huomaa pohtivansa, että miltähän minusta mahtaisi tuntua, jos tyttäremme poseeraisi vajaan parinkymmenen vuoden päästä takalisto pystyssä roskalehtien sivuilla. Tai sitten eläydyn kulloisenkin henkilökohtaisen lihanäyttelyn pitäjän vanhempien rooliin, mietiskellen, että mahtavatko he olla ylpeitä jälkikasvunsa menestyksestä.

"Eihän meidän Tellervo mikään ruudinkeksijä ole ikinä ollut, kuten koulumenestyksestäkin voi päätellä, joten onhan se hyvä, että isoista tisseistä on jotakin hyötyä elämän polulla", saattaa tyytyväinen isä myhäillä.

Syyllinen olo tulee siitä, että iltatytön kuvaa vilkuillessa sitä kokee ikään kuin riistävänsä tätä miehisen, naista alistavan lihamarkkinajärjestelmän uhriksi joutunutta bimboa.

Myönnän kyllä, että välillä mukaan mahtuu myös silkkaa vahingoniloa tai vinoa huvittuneisuutta. Että miten joku voi olla noin tyhmä, että suostuu moiseen.

Se onkin hyvä kysymys. Minulla on vastauksesta teoria.

Nykypäivän musiikkivideot, rytmisen mustan musiikin teokset etunenässään, ruokkivat asenneilmastoa, jossa naisen tehtävä on lähinnä esitellä sulojaan. Voi sitä hyllyvien, heiluvien, värisevien ja vatkaavien persposkien määrää, mitä hip hop -videot esittelevät nykyisin säännönmukaisesti.

Myös lähes jokainen poplaulajatar tuntuu joutuvan rakentamaan imagonsa seksikortin varaan: vähissä vaatteissa keikistelevät videoissaan ja esiintymislavalla esimerkiksi Rihanna, Leona Lewis, Beyoncé Knowles, Jessica Simpson, Britney Spears ja Shakira, vanhemman polven Kylie Minoguesta ja Madonnasta puhumattakaan. Madonna toki tuntuu aina tehneen sen omilla ehdoillaan, mutta yhtä kaikki, seksin avulla hänkin on uraansa eteenpäin luovinut.

Tokihan naiset saavat tehdä just niin kuin lystäävät, en todellakaan ole liittynyt uskonnollisten fundamentalistien kuoroon vaatimaan naisfiguurin verhoamista kaapuihin.

Tyttövauvan isäksi päätyminen on vain pistänyt pohtimaan näitä asioita, kuten huomaatte. Voihan olla, että murehdin ihan turhia. Ehkäpä mediavirta ei olekaan aivopessyt Rihannaa rap-videoiden naismallin edustajaksi. Ehkä hänestä vain on mahdottoman ihqua pukeutua nahkaisiin pikkupikkubikineihin, sillä tavalla kun tulee niin sexy olo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut