Jotkut arpovat, yksi lopetti, eräs odottaa kuoliniskua

Tuomas Heikkilä

Jos sitä olisi hengaillut jossain etelämeren saarilla, internetin ja muiden median ulottumattomissa parisen vuotta, niin eräiden urheilu-uutisten perusteella voisi kuvitella ajan pysähtyneen. Nimittäin uransa jatkamis-/lopettamispäätöstä panttaavat kiekkostarat Teemu Selänne ja Peter Forsberg, sekä futiskingi Jari Litmanen.

Kyllä, olette kuulleet tämän ennenkin. Ja useita kertoja.

Palstanpitäjä kunnioittaa edellä mainitun kolmikon saavutuksia suunnattomasti. Siitä huolimatta hän haluaa lausua kuusi valikoitua sanaa herroille: Jätkät hei, relatkaa. Raipekin lopetti jo.

Selännettä, Forsbergia ja Litmasta nuorempi Janne Ahonen sen sijaan ilmoitti uransa päättymisestä ryhdikkäästi ja ilman arpomista jo kevättalvella. Keskiviikkoiltana Ahonen sai arvoisensa jäähyväiskisan, kun Lahden monttuun oli vääntäytynyt yli 11 000 katsojaa.

Myös Ahosen saavutukset herättävät palstanpitäjässä kunnioitusta. Lisäksi Ahosen jäähyväiset saivat hänet pohtimaan muuatta asiaa. Jo räkänokkaisena teininä mäkimaajoukkueeseen noussut Ahonen oli palstanpitäjän näkemyksen mukaan viime vuosina eräs karismaattisimmista suomalaisurheilijoista (Karisma, kreikk. kharisma, ihmisen vaikuttavuus, mukaansatempaavaisuus).

Samanlaista karismaa ei nuoremman polven kavereissa tunnu olevan eikä tulevan. Johtuuko se sitten omasta ikääntymisestä vai mistä, mutta valtaosalla 1980-luvulla syntyneistä on enemmän tai vähemmän karisma kateissa.

Harri Ollilla ei ole Janne Ahosen karismaa eikä Alexei Eremenkolla Jari Litmasen. Vähän hintsusti on karismaa 1980-luvun jääkiekkoilijoilla verrattuna esimerkiksi Saku Koivuun tai Ville Peltoseen. Jne.

Lopettamisista puheen ollen. Huippu-urheilun osalta näyttää siltä, että kohta joutaisi lopettaa suomalaisen yleisurheilun, tuon vanhan(?) kansan lempilapsen. Eilen ilmestynyt Urheilulehti tilastoi A- ja B-rajaan pystyneitä suomalaisia "olympiatoivoja" ja korutont' ol kertoma.

A-rajaan, jolla itse kisoissa jää yleensä alkueriin tai karsintaan, on pystynyt neljä viikkoa ennen kisoja kymmenen suomalaista. Heistä viisi on keihäsmiehiä ja yksi -nainen. A-rajan ylittäneistä keihäskarjuista siis kaksi jää rannalle, kun kisoihin saa lähettää vain kolme urheilijaa per laji.

Loput parhaan A-ryhmän edustajat ovat maratoonarit Janne Holmén ja Francis Kirwa, kiekonheittäjä Franz Krüger sekä pituushyppääjä Tommi Evilä.

Siis ahvenanmaalainen, kenialainen, eteläafrikkalainen ja tamperelainen.

Tähän on tultu. Keihäänheittäjät, ahvenanmaalaiset, kenialaiset, eteläafrikkalaiset ja tamperelaiset pois lukien suomella ei ole yhtäkään aidosti olympiakelpoista yleisurheilijaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut