Mikäpä teflon-Jyväskylän hyvän imagon pilaisi

Jorma Rahkonen

Millainen imago on kaupungilla, jonka entisen kaupunginjohtajan erorahasta on tapeltu yli 4,5 vuotta, johon Suomen hiihdon dopingvyyhti tuntuu kietoutuvan, joka rakentaa suurvoimalan lain rajoja rytistellen ja jossa alkoholinkulutus sekä toimeentulotukimenot ovat maan huippua?

Tietysti yksi Suomen parhaista, kuten moni kyselytutkimus on osoittanut. Teflon-Jyväskylän imagoa ei tunnu naarmuttavan sitten mikään.

Kaupunkilaisena olen kuitenkin huolestunut siitä, millaista mallia kaupunki näyttää muille. Se kyllä jaksaa viedä oikeuteen rantapuiden kaadon, mutta on itse edennyt Keljonlahden voimalahankkeessa ja Pekka Kettusen eroraha-asiassa välittämättä kovin paljon siitä, mitä kukin oikeusaste päättää.

PITÄISIKÖ PEKKA Kettunen ottaa takaisin Jyväskylän kaupungin töihin?

Diplomi-insinööri, jolla on kokemusta mm. Libyan tiehankkeista, olisi Tielaitokselle oiva apu Vaajakosken liikenneympyrän suunnittelussa. Ei ympyrästä ainakaan nykyistä huonompaa saisi.

Lisäksi Kettunen voisi auttaa Jyväskylän Eteläportin markkinoinnissa - markkinoimalla kaikkia muita kauppakeskushankkeita.

JUPAKASSA unohtuu yksi asia. Tunnetusti se ei ole tyhmä, joka vaatii, vaan se joka maksaa. Kettunen oli 1990-luvulla juuri sellainen kaupunginjohtaja kuin Jyväskylä tarvitsi: idearikas organisaatioiden räjäyttäjä, joka oivalsi, miten Jyväskylä nostetaan laman suosta. Vaikka puheita oli enemmän kuin tekoja, hän sai paljon aikaan.

SÄHKÖYHTIÖ VATTENFALL ottaa lentokuvaukset laajamittaiseen käyttöön sähköverkon tarkastuksissa. Yhtiö on testannut helikopterikuvatun 3D-kuvan ja tietokoneanalyysin yhdistelmää pari vuotta.

Seuraavaksi yhtiö varmaan alkaa jakaa 3D-laseja asiakkailleen, jotta aina kallistuvien sähkölaskujen kaikki ulottuvuudet selviäisivät maksajalle.

TÄLLÄ PALSTALLA ennustettiin 4.1.2008 tämän vuoden tapahtumia. Miten kävi? On aika tarkastella niitä ennusteita, joiden lopputulos tiedetään.

Pieleen meni väite, että diesel olisi maksanut kesäkuussa Shell Veturissa 1,329 euroa litralta. Ennustaessani hinta oli reilusti alle 1,20 euroa, mutta päätin liioitella. Lopputulos: ennustin 16 senttiä liian vähän.

Ennustin myös, että " Ingvar Kamprad (yksi maailman rikkaimmista, Ikean perustaja) näyttää, ettei käynyt viime marraskuussa Jyväskylässä turhaan vanhalla Hiacella: Ikea ilmoittaa tulostaan Eteläporttiin." Ikea ilmoittikin menevänsä Kuopioon.

Humisevalla harjulla ennakoitiin, että Jyväskylän maalaiskunta päättää valtuuston äänestyksessä kuntaliitoksesta vain kolmen äänen erolla. Oikeasti eroa oli 13 ääntä. Se sentään pitää paikkansa, että kaupunginjohtaja Markku Andersson saa monta sulkaa hattuunsa, kun Jyväskylästä tulee vuoden päättyessä lähes 130 000 asukkaan kaupunki.

Paperiteollisuus ei ennusteesta huolimatta ole yllättänyt ja kertonut moneen vuoteen ensimmäistä myönteistä uutista.

Ennustin Risto Dufvan luotsaavan Jypin SM-liigan välieriin - tai ainakin melkein. Jälkimmäinen vaihtoehto kai toteutui, kun Jyp putosi puolivälierissä.

JOTAKIN MENI sentään oikeinkin, kuten tämä: "Harjun kentällä nähdään keväällä pettynyttä yleisöä, kun JJK:n peli ei kulje." Valitettavasti vain ennuste syksyn loppukiristä ja noususta Veikkausliigaan ei taida toteutua.

Nappiin osui myös ennuste siitä, että Super-Mauri ( Pekkarinen) innostuu taas kunnallispolitiikasta ja lähtee ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa.

Sekin pitää paikkaansa, että Markantalo ei vaihda nimeään Eurontaloksi. Sen sijaan työntekijät kärsivät pettymykseksi osoittautuneen yrityskaupan jälkiseurauksista.

Loppuvuodesta pitää katsoa, miten muiden ennustusten käy. Joka tapauksessa kaunis kesä tulee reilun viikon kuluttua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut