Kriitikko nousee uudelle tasolle

Marko Ahonen

Moviezeal.comissa on lista, jota noudattamalla tullaan paremmaksi elokuvakriitikoksi. Koska tuleen ei saa jäädä makaamaan, päätin noudattaa neuvoja.

1) Laajenna elokuvasanastoasi. Netti kertoo, että termi P&A tarkoittaa elokuvan kopiointi ja markkinointikuluja, jotka ovat merkittävä osa elokuvan tekemisen kustannuksista. Tehty.

2) Kunnioita mediaa. Mottoni on aina ollut, että jokainen elokuva on hyvä, kunnes toisin todistetaan, paitsi Uwe Bollin tuotokset. Joten poistan Bollin poikkeuksien listalta.

3) Kehitä kunnioitustasi taiteita kohtaan. Siis myös muutakin taidetta kohtaan kuin vain elokuvaa, koska elokuva ei ole yksinäinen saari taidekentässä. Okei... tehty.

4) Opiskele klassista elokuvakritiikkiä. Oman alan mestarit kannattaa tuntea, ja kieltämättä olen keskittynyt enemmän nykyajan kollegoihini. Täytyypä tilata Amazon.comistaJames Agee, Pauline Kael, Andrew Sarris, Manny Farber ja Otis Fergusonin teoksia.

5) Kehitä itsellesi oma ääni. Ääni tarkoittaa tässä omaa tyyliä. Muita matkimalla ei pitkälle pääse. Itse varastin tyylini Roger Ebertiltä mutta olen sittemmin pyrkinyt keksimään jotain omaakin. Kerran olin lähellä keksiäkin.

Nettilista päättyi tähän. Luvassa on myöhemmin vielä viisi kohtaa lisää. Mutta eiköhän tässäkin ole tekemistä elokuvakriitikolle vähäksi aikaa. Neuvot ovat hyviä, joskin asiaa tarkemmin pohtimalla hieman itsestäänselviä.

Jokainen missi ja turhanpäinen julkkis tietää, että kuka vaan voi ryhtyä koska tahansa laulajaksi, juontajaksi ja kirjoittajaksi. Elokuvakriitikon homma kuuluu samalle listalle, kiitos internetin. Elokuvakriitikko on kuin kirjailija tai luontaishoitaja. Sellaiseksi ryhdytään alkamalla kutsua itseään sellaiseksi.

Netissä törmää jatkuvasti "kriitikoihin", joiden elokuvatuntemus alkaa vuodesta 1999 ja Matrixista. Näiden ihmisten "elokuvahistoria" koostuu kokonaisuudessaan Star Wars, Indiana Jones, Back to the Future, Alien ja Terminator -sarjoista. Mustavalkoisista elokuvista he ovat nähneet pelkästään Schindlerin listan ja Sin Cityn. He luulevat, että Brian De Palma keksi Lahjomattomien portaikkokohtauksen ihan itse. Jos elokuvakriitikko ei tunne edes Chaplinin pitkiä elokuvia, kannattaa itsestään käyttää jotain muuta nimikettä. Termissä elokuvaharrastaja ei ole mitään pahaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut