Ei näytä hyvälle Suomen maajoukkueen kannalta

Wesa Koistinen

Venäjä, tuo entinen suuri ja mahtava Neuvostoliitto, on noussut EM-kisojen jokeriksi.

Avauspelissä Espanjaa vastaan joukkue ei ollut huono, vaikka takkiin tulikin rumin luvuin 1-4. Kreikan itäinen naapurimme musersi väkisin 1-0 ja 2-0-voitossa Ruotsista näkyi viitteitä pelin vapautumisesta.

Venäjä pelaa viihdyttävää ja vauhdikasta jalkapalloa. Samalla se on myös kurinalainen joukkue. Hollantilaisen Guus Hiddinkin valmentamissa miehistöissä ei perinteisesti ole annettu sijaa diivoille ja alisuorittajille.

Hiddink haluaa joukkueensa pelaavan rohkeasti, mutta tarkasti puolustaen.

Hollanti saa olla puolivälierässä varpaillaan, sen verran musertava Venäjän näytös oli Ruotsia vastaan.

Suomen maajoukkueen kannalta idästä nouseva jalkapallomahti ei ole hyvä asia. Syksyllä alkavissa MM-karsinnoissa Venäjä on samassa lohkossa Suomen kanssa.

Nähdyn perusteella Suomi lähtee seuraavaan Venäjä-koitokseen selvänä altavastaajana. Suomelle toki käy edelleenkin parhaiten, että vastustaja hallitsee peliä ja Huuhkajat iskee vastaiskuilla.

Venäjä vaikuttaa kuitenkin pelottavan kovalle. Joukkue on ennen kaikkea taitava ja liikkuva. Suomen perin hitaalle puolustukselle on luvassa kiireisiä hetkiä.

Suomen tietä MM-kisoihin ei kannata vielä torpata, mutta vaikeammalle näyttää kuin lohkojen arvontojen jälkeen. Silloin vielä tuntui, että Venäjä voisi olla hyvinkin sopiva vastustaja. Nyt ei enää sille vaikuta.

Suomen lohkossa pelaa myös ikivahva Saksa. EM-kisojen menestynein joukkue saattaa hyvinkin tehdä ison remontin Itävallan ja Sveitsin kisojen jälkeen. Se voisi olla Suomen etu, sillä muodonmuutosta tekevä Saksa kohdataan kotiottelussa heti karsintojen alussa.

Kuusi näiden EM-kisojen ottelua paikan päällä nähneenä ja valtaosaa muistakin kamppailuista televisiosta seuranneena voin sanoa etteivät Suomen siivet olisi kovin korkealle kantaneet, vaikka karsinnasta olisimme jatkoon päässeetkin.

EM-kisoissa ei ole huonoja joukkueita, vaikka toinen isäntä Itävalta sellaiseksi ennen kisoja miellettiinkin. Kisoista uutta pontta jalkapalloon saanut Itävalta nousee varmasti hyvinkin pian Suomen tuntumaan maailman rankingissa eli jonnekin sijoille 40-50.

Kisojen seuraaminen paikan päällä on nyt ohi ja pitää tyytyä jännittämään television ääressä.

Pelien katsominen televisiosta on kätevä tapa. Paikan päällä kaikkiin peleihin ei ennätä millään. Ajomatkat ovat pitkiä Itävallassa ja Sveitsissä, vaikka isolta kartalta katsoessa kaupungit vaikuttavat olevan lähes kiinni toisissaan.

Television välityksellä pysyy varmasti ajan hermolla, mutta tunnelma kuihtuu. Katsomoiden huutomyrskyä ei voi sanoin kuvailla. Se pitäisi jokaisen halukkaan kokea omakohtaisesti, jotta tietäisi mistä jää paitsi kotisohvalla.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut