EM-kisoissa upeita pelejä vähemmän upeissa kulisseissa

Wesa Koistinen

Yllättävää, että jalkapallon EM-kisoissa tulee mieleen Veikkausliigan pelit. Yhtälö on kuitenkin selvä: parissa edellisessä pelissä olisi tarvinnut toppatakkia ja ja karvahattua aivan kuin liigan syysmyöhän kamppailuissa. Helsingin vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisat miellettiin Suomessa sateen kastelemiksi epäonnistuneiksi mittelöiksi. Ruotsalainen media antoi lisävauhtia moittimalla Suomen surkeaa säätä.

Ei ole kyllä kelit kohdallaan Itävallan ja Sveitsin EM-kisoissakaan. Alkuun oli mukava lämmin ja aurinkoinen keli, mutta säätyyppi vaihtui kertaheitolla lähes jäätäväksi.

Vettäkin on tullut ja varsinkin Innsbruckin Ruotsi-Espanja-ottelussa ilma oli jäätävän kylmä, jota Alpeilta puhaltanut tuuli jäähdytti entisestään.

Espanjalaiset toimittajat pelkäsivät jo lumisadetta.

Säälle isännät eivät voi mitään, joten heitä on turha syyttää siitä. Sen sijaan kisajärjestelyt ovat heidän vastuullaan ja sillä saralla olisi parannettavaa.

Kisaorganisaation palveluksessa on töissä ystävällisiä, mutta täysin tietämättömiä ihmisiä. Se ei ole hyvä asia, sillä lukuisien ihmisien kanssa käymieni keskustelujen perusteella uskallan väittää, että nämä kisat jäävät mieliin hyvien pelien lisäksi huonosta organisaatiosta.

Varsinkaan Itävallan maailman mittakaavassa pienissä kaupungeissa ei ole selvästikään totuttu käsittelemään ihmismassoja. Jalkapallon EM-kisat keräävät satojatuhansia turisteja, jotka toivovat hyvää palvelua ja ennen kaikkea ainakin ohjeita millä ja minne mennä.

Täällä valitettavasti yleisin vastaus on Ich weiss nicht eli en tiedä.

Se ei ole hyvä se.

Järjestäjien onneksi kisoissa on pelattu loistavia otteluja. Ja lopultahan kisoihin tullaan pelien takia.

Hollanti eritoten on tehnyt vaikutukseen moniin. Oranssien hyökkäysvoittoinen peli on tuottanut kahdessa pelissä hulppeat seitsemän maalia.

Espanja on toinen selkeä suosikki. Muun muassa Saksa ja Italia ovat sen sijaan olleet pettymyksiä.

Saksalainen toimittaja kertoi ettei hänen kotimaassaan ole ollut pitkään aikaan näin huono luotto maajoukkuetta kohtaan. Saksalaiset epäilevät ennen kaikkea joukkueensa puolustuksen lujuutta.

Normaalisti itseensä lähes fanaattisesti luottavat saksalaiset ovat varautuneet siihen, että kisat päättyvät puolivälierissä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pelien luonne muuttuu, kun pelataan kerrasta poikki systeemillä.

Siinä vaiheessa mitataan onnistumista yksittäisessä ottelussa ja silloin yleensä yllättäjät karsiutuvat tai sitten nähdään todellisia jymypaukkuja. Eli mitä vain voi tapahtua.

Hollannin puolesta olisi tässä vaiheessa helppo lyödä vetoa. Tulppaanien ja puukenkien maan joukkueen viihteellinen jalkapallo on tuottanut murskavoitot edellisten MM-kisojen finalisteista Italiasta ja Ranskasta.

Mutta paljon rahaa ei kannata sijoittaa kenenkään puolesta. Enteet näyttävät sille, että näissä kisoissa mestaria ei voi ennustaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut