Naapuri pumppaa lähteensä kuiviksi

Janne Yläjoki

Kansainvälinen energiajärjestö IEA uutisoi viime viikolla, että Venäjä on noussut Saudi-Arabian ohi maailman suurimmaksi raaka-öljyn tuottajaksi. Järjestön mukaan Venäjä tuotti kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä öljyä noin 9,5 miljoonan barrelin päivävauhdilla, kun Saudi-Arabia ylsi vain 9,2 miljoonaan.

Venäjän öljyntuotannon nykyinen vauhti tarkoittaa sitä, että maan tunnetut 82 miljardin barrelin öljyvarat on käytetty loppuun seuraavien 20 - 25 vuoden kuluttua.

Lopullista totuutta Venäjän öljyvarojen suuruudesta ei ole tietenkään vielä sanottu. 82 miljardia barrelia on vain maan 10 suurimman öljy-yhtiön esittämä arvio. Todellinen luku voi yhtä hyvin olla puolta suurempi, kuten esimerkiksi investointipankki UBS Brunswick on arvioinut.

Kysymys onkin nyt siitä, kuka Venäjän uudet öljykentät etsii ja milloin. Uutisia uusista merkittävistä öljykentistä Venäjän alueella ei ole tullut vähään aikaan pohjoisia meri-alueita lukuunottamatta. Jäämerellä operoiminen taas vaatii huipputeknologiaa ja kovia tuotantokustannuksia.

Venäjän öljyntuotannon huippu saatettiinkin ohittaa jo 1980-luvun lopulla, kun neuvostohallinto raportoi maailmalle huimasta 12,8 miljoonan barrelin päivävauhdista.

1980-luvun alun uudessa öljykentässä oli tyypillisesti öljyä yli 50 miljoonaa tonnia. Nyt yhtiöt ovat iloisia, jos onnistuvat löytämään kentän, missä on öljyä kolme miljoonaa tonnia, sanoo moskovalaisen RusEnergy-konsulttiyhtiön analyytikko Mihail Krutihin.

Siksi tarvittaisiin enemmän pieniä yhtiöitä, jotka olisivat parhaita hyödyntämään pieniä kenttiä. Mutta Venäjällä on nyt vain muutama jättiyhtiö, joiden kiinteät kulut ja asenne ovat aivan vääriä, hän lisää.

Tilannetta ei paranna yhtään se, että valtiollinen kaasujätti Gazprom Neft ilmoitti hiljattain haluavansa myös öljyalan ykköseksi. Eikä se, että presidentti on Gazpromin miehiä.

Uutinen Venäjän johtoasemasta öljyntuottajana vanheni saman tien viime viikonvaihteessa, kun Saudi-Arabia ilmoitti nostaneensa kesäkuun alussa tuotantolukujaan 0,3 miljoonalla barrelilla päivässä. Uusi 0,2 miljoonan barrelin korotus on luvassa heti heinäkuussa.

Sheikkien korotukset leimattiin naurettavaksi pihtaukseksi tilanteessa, jossa öljyn hinta lähestyy 140 dollaria barrelilta.

Halutessaan Saudi-Arabialla olisi varaa vaikka tuplata tuotantonsa. Maan tiedetään hallitsevan noin 264 miljardin barrelin öljyvaroja, mikä on 21 prosenttia koko maailman varoista. Nykyisellä vauhdilla saudit pystyvät tuottamaan öljyä ainakin seuraavat 75 vuotta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut