Kiinan ja Taiwanin suhteet lämpenevät

Kari Angeria

Viime viikollakansainväliset uutistoimistotkertoivat, että Kiinan johto aikoo vähentää Taiwania kohti suunnattujen ohjusten määrää. Jostain syystä uutinen jäi länsimaissa marginaaliin eikä sen koko merkitystä ymmärretty tiedotusvälineissä. Uutinen tuntuu sinänsä melko pieneltä, koska satoja, jos ei tuhansia ohjuksia on edelleen suunnattu Taiwaniin. Miksi siis välittää siitä, että muutama ohjus suunnataan muualle?

Yksinkertaisesti siitä syystä, että kiinalaisessa kulttuurissa teot merkitsevät jotain eivät niinkään sanat. Taiwaniin suunnattujen ohjusten määrän vähentäminen on melkoinen symbolinen askel maiden välisessä diplomatiassa. Taiwanin uusi presidentti Ma Ying-jeou vakuutti jo vaalikampanjassaan, että se ei aio julistaa Taiwania itsenäiseksi. Tällä on ollut suurta merkitystä maiden välisten suhteiden lämpenemisessä.

MA YING-JEOU ehdottikin heti virkaanastujaisten yhteydessä lämpimiä keskusteluja Kiinan kanssa. Taiwanin uusi linja poikkeaa huomattavasti aikaisemmasta, sillä vielä vuonna 2007 Taiwanin entinen presidentti Chen Shui-bian nostatti tunteita itsenäisyysvaatimuksillaan.

Ilmeisesti Taiwanin lähestyminen otettiin Kiinassa vakavasti, koska Taiwanin hallituspuolueen Kuomintangin puheenjohtaja Wu Poh-hsiung tapasi keskustelunavauksen jälkeen Pekingissä Kiinan presidentin Hu Jintaon. Vielä muutama vuosikymmen sitten tällaiset tapaamiset olisivat olleet ennenkuulumattomia.

Kuomintangin vierailu on korkeimman tason virallinen tapaaminen Taiwanin ja Kiinan välillä pitkään aikaan. Taiwan ja manner-Kiina erkanivat vuonna 1949, jolloin Kuomintang hävisi sisällissodan Maon joukoille ja pakeni Taiwanin saarelle. Kiina pitää Taiwania yhä maakuntanaan ja on useaan otteeseen uhannut Taiwania sotilaallisin toimin, jos se julistautuu itsenäiseksi.

Taiwanin ja Kiinan taloudelliset suhteet ovat varsin vahvat, ja Kiina onkin Taiwanin tärkein kauppakumppani. Nyky-Kuomintang haluaa kuitenkin entistä läheisempiä taloussuhteita Kiinaan. Taiwanin äkillisellä innolla lähentyä Kiinaa on taloudelliset juurensa. Taiwanin talous on yskinyt jo pidemmän aikaa. Kaupan esteiden purkaminen Kiinan kanssa toisi uutta potkua taloudelle.

YHDYSVALLOILLE suhteiden rauhoittuminen on miellyttävä tieto, sillä Taiwanin tilanne on ollut sille erityisen kiusallinen. Yhdysvallat on sijoittanut Kiinan kasvaville markkinoille valtavat määrät rahaa, ja Kiina on käytännössä yksin rahoittanut Yhdysvaltojen velkaantumista. Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet ovat taloudellisesta näkökulmasta katsoen tiiviimmät kuin koskaan. Jo tästäkin syystä molemmat haluaisivat välttää Taiwanin tilanteen kriisiytymistä viimeiseen asti. Yhdysvaltojen kannalta tilanteen vaikeaksi tekee se, että se on taannut Taiwanin turvallisuuden jo kohta kuusikymmentä vuotta.

Jos Kiina päättäisi sotilaallisista toimista Taiwania vastaan, ei Yhdysvalloilla olisi muuta vaihtoehtoa kuin puuttua tilanteeseen. Kiina taas joutuu koko ajan taiteilemaan kasvojen säilyttämisen ja reaalipolitiikan välillä. Kiinalla ei ole ollut todellista halua konfliktiin Taiwanin kanssa pitkään aikaan. Toisaalta Kiinan on kuitenkin pyrittävä säilyttämään kasvonsa vaikeassa tilanteessa. Tilanteen kiristyessä Kiinalle on tähän mennessä riittänyt ohjusten ampuminen Taiwanin yli.

Enää tälle uhoamiselle ei näyttäisi olevan tarvetta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja, joka on asunut ja opiskellut Kiinassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut