Klagenfurtin stadionilla on oikeasti kahden kerroksen väkeä

Wesa Koistinen

Mitähän savolaiset, karjalaiset, keskisuomalaiset ja muutkin suomalaiset tuumisivat, jos Kuopioon nykäistäisiin 32 000-paikkainen stadion. Itävallan Klagenfurtissa sellainen on ja asukkaita on noin 90 000 eli saman verran kuin Kuopiossa.

Wörthersee-stadion sai nykyisen kuosinsa viime syyskuussa. Sitä ennen FK Austria Kärntenin kotiluola veti 15 000 silmäparia, paljon sekin. EM-kisoja varten piti saada lisää istumapaikkoja, mutta entäs sen jälkeen? Kaupungissa on nyt kova vääntö siitä, minkä kokoinen stadion tuossa palvelee yleisöä.

Missään tapauksessa stadionia ei olla laajentamassa, vaan se saatetaan palauttaa entiseen kokoonsa. Lisää rakentamalla saadut noin 17 000 paikkaa on kasattu vuokrapalikoista vanhan stadionin päälle. Kustannukset olivat "vaatimattomat" 66,5 miljoonaa euroa. Kuopiossa väännettiin pitkään kättä muutaman tuhannen katsojan ja muutaman miljoonan areenasta. Eli kyllä Itävallassa moni muukin on koti-Suomea suurempaa kuin mäet.

Itävaltalaisiin on iskenyt kova kisahurmos. Saksan MM-kisoissa läpi lyönyt hittituote auton ikkunaan kiinnitettävä lippu on selvästi tullut jäädäkseen. Lippu liehuu arviolta vähintään joka kymmenennessä Itävallan rekisterikilpeen varustetussa autossa. Ainakin Klagenfurtissa, joka on yksi neljästä Itävallan isäntäkaupungista.

Luotto omaan joukkueeseen on kova, vaikka parin viime vuoden aikana Itävallan voitot ovat olleet enemmän kuin kiven alla. Vuonna 2007 Itävalta voitti kahdestatoista maaottelustaan ainoastaan yhden. Tänä vuonna tahti on ollut yhtä masentava.

Tiukasti fanittavat kadun miehet uskovat Itävallan mestaruuteen ja radioiden sekä television asiantuntijat odottavat innolla alkulohkon huippukamppailua Saksa-Itävalta. Isäntien luotto omiin on tavallaan ihailtava, vaikkakin täysin epärealistista.

Paikallisen yliopiston avuliaasti Suomen miestä auttanut professori on yksi niistä, joka kannattaa suuren stadionin jäämistä pysyvästi. Hänen mielestään Klagenfurtin pitää tarjota vain parasta vierailleen ja stadion toimisi erinomaisena koko Kärntenin alueen tapahtumapaikkana.

Kuulosti ihan järkevälle ajatukselle, mutta sitten pitää lunastaa vuokrapalikat. Tosin tuskin purkaminenkaan on ilmaista.

Proffa oli kuitenkin selkeästi järkimiehiä, sillä hän ei uskonut Itävallan mahdollisuuksiin. Realistina hän totesi, että vain satumaisella onnella Itävalta menee jatkoon edes alkulohkostaan.

Kuka sitten voittaa kisat? Saksa on useimmissa veikkauksissa ykkössuosikki ja varmasti ansaitusti.

Tie Euroopan mestariksi on kuitenkin kivinen. EM-kisat on maailman kovin jalkapalloturnaus, sillä säälipaikkoja loppupeleihin ei jaeta. MM-kisoissahan tilanne on toinen: Edullinen sijainti maailmantarkalla takaa joillekin helpon tien lopputurnaukseen.

Suomen olisi korkea aika muuttaa jonnekin Länsi-Savoon naapuriksi, niin saisimme nauttia omakohtaisesti näistä kisoista. Lauantaina alkoi upea tapahtuma, mutta olisihan siinä aivan erilainen lisäponsi, jos oma joukkue olisi mukana.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut