Korjausliike ennen lomia tai syksystä voi tulla kurja

Riitta Hilden

Viimeaikainen osakemarkkinoiden ylämäki korjaantunee ennen varsinaista lomakautta. Jos ei, syksystä voi tulla kurja. Yhdysvaltain talous kasvaa äärimmäisen vähän, mikäli lainkaan. Itse asiassa ennusteet kuluvan vuosineljänneksen kasvuluvusta painottuvat jo hiukan miinuksen puolelle. Tietoa jenkkitalouden nykytilasta saadaan alkavalla viikolla ostopäällikköindekseissä. Euroopan elinkeinoelämän luottamuslukema vahvistui tässä kuussa, mutta kuluttajaluottamus pehmeni edelleen. Suunta on sama myös Suomessa, joskin odotukset ovat todella vahvat vain palvelusektorilla.

Inflaatio nopeutuu Euroopassa. Keskuspankki tuskin vielä ohjauskorkoaan nostaa alkavan viikon kokouksessaan, vaikka ihan taattu asia sekään ei ole. Tosin yleisimmin viitekorkoina käytetyt rahamarkkinakorot ovat nyt tasaisesti nousussa. Siten ohjauskorolla ei välttämättä ole akuuttia hoppua, vaikka inflaatio-odotukset hivuttautuvatkin koko ajan ylöspäin, eikä keskuspankki yksinkertaisesti voi päästää niitä karkaamaan. Vähintään pääjohtajan puheessa valppaus-sana kuulunee jo useampaankin kertaan. Sehän vanhastaan tunnetaan koron nostoaikeiden mittarina.

MAATALOUDEN MARKKINAHINTOJEN kovin nousu näyttäisi ainakin toistaiseksi katkenneen, paineet ruuan vähittäishintoihin sen sijaan jatkuvat. Öljyn hinta heilui kuluneella viikolla älyttömästi. Normaalioloissa sen pitäisi tässä kohtaa laskea, kun lämmitystarpeita ei ole enää missään ja valmiiksi kallis polttoaine jo rajoittaa tarpeettominta auton käyttöä.

Poikkeuksellinen heiluntakin ennustaisi suunnan kääntymistä. Silti siitä ei nyt ole takeita.

Sekä ruuan että polttoaineiden hinta verottavat joka tapauksessa jo kansalaisten reaalista ostovoimaa ja kustannuspaineet kasvavat yrityksissä laajalla rintamalla.

Euroopassa Saksan talous lienee edelleen suhteellisen vahvalla kasvu-uralla. Epävarmaa sen sijaan on, miten voimakkaana veturina Saksa pystyy Euroopassa toimimaan.

SUOMESSA TEOLLISUUDEN luottamus hiukan parani toukokuussa, mutta odotukset näyttävät heikompaan suuntaan. Rakennusalan hiljeneminenkin näyttää odotettua hitaammalta, vaikka yritysten odotukset ovat osoittaneet heikompaan suuntaan jo jonkin aikaa. Asuntolainakanta kasvoi taas reipasta tahtia huhtikuussa ja yritysten pankkilainatkin lisääntyivät selvästi. Ainakin se kertoo, että pankkien rahahanat ovat auki.

Ikäviäkin yllätyksiä voi yrityksistä tulla jo ennen varsinaista lomakautta, sillä kaikki eivät varmasti jää odottelemaan tilanteen selkiytymistä.

Sitä paitsi suomalaisyritysten ikäviin tapoihin on perinteisesti kuulunut jaella irtisanomisia ja lomautuksia silloin, kun väki on lähdössä lepäämään ja virkistymään. Metsäteollisuuden toimihenkilöiden palkkaneuvottelut ovat poikki, mutta todennäköinen lakkouhka on jo menneen maailman kaikuja.

POLITIIKAN VAALIRAHOITUSSOTKU, jonka perussyy oli huono laki, on nyt laajentunut mielikuvituksellisiin sfääreihin. Menestyviin, työpaikkoja eri puolille valtakuntaa luoneisiin yrittäjiin lyödään lähes rikollisen leimaa ja poliitikkoja vaaditaan pakattaviksi vakuumiin. Kamalat yrittäjät kun puhuvat poliitikkojen kanssa omassa asiassaan. Voi herran pieksut.

Suuryritykset loistavat tässä keskustelussa poissaolollaan. Saattaisiko syy olla se, että poliitikot ihan omaehtoisesti ottavat yhteyden niihin päin.

Eikä eliittijohtajien tarvinne jonottaa edes puhelimessa pääministerin pakeille pääsyä.

Kirjoittaja on taloustoimittaja.Tiistai

Tilastot: Euroalueen bruttokansantuote ja tuottajahintaindeksi, USA:n ABC-kuluttajaluottamusindeksi.Keskiviikko

Tilastot: Euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi, euroalueen vähittäiskauppa. Amer Sportsin yhtiökokous.Torstai

Euroopan keskuspankin korkopäätös. Tilastot: Julkisten menojen hintaindeksi, matkailutilasto, moottoriajoneuvojen ensirekisteröinnit, televiestintä 2007, USA:n uudet työttömyyskorvaushakemukset. Aktia Säästöpankin yhtiökokous.Perjantai

Ruotsin rahoitusmarkkinat kiinni. Tilastot: Kansainvälinen hintavertailu, kuntien ja kuntayhtymien talous ja toiminta 2007, teollisuuden uudet tilaukset, USA:n työttömyysaste.Maanantai

Tilastot: Neljännesvuositilinpito, palvelujen ulkomaankauppa 2007, työvoimakustannusindeksi, USA:n vireillä olevat asuntokaupat. Panostajan ylimääräinen yhtiökokous.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut