Sketsiviihteen uusi tuleminen

Marko Ahonen

Vuodet tosiaan kultaavat muistot. Aina kun joku muistelee innostuneena sellaisia kotimaisia sketsisarjoja kuin Pulttibois ja Manitbois, minulta menee hermot. On niitä muitakin mutta nuo mainitut ovat ilmiöstä parhaita esimerkkejä. Eiväthän nuo sarjat olleet hauskoja edes silloin aikoinaan. Juuri tuollaisten ilman käsikirjoitusta pikaisesti halvalla kyhätyt "hassu hattu ja hölmöt hokemat" -sketsisarjat pilasivat kotimaisen sketsiviihteen maineen.

Kiitti vaan hitosti, Pirkka-Pekka ja Aake. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten joskus hyvät tyypit saavat aikaan pahoja asioita.

Pultti- ja Manitbois osoittivat, että katsojaa voi ja kannattaa aliarvioida. Kun ihmiset tavoittaa huonollakin huumorilla, miksi turhaan vaivautua tekemään hyvää? Sehän maksaakin aivan liikaa, jopa useita tuhansia euroja. Senteilläkin pärjää.

Asiasta olisi turha kirjoittaa tämän päivän lehteen, ellemme yhä ryömisi samassa suossa. Sketsihuumoria ei arvosteta. Ei vaikka hyvän sketsisarjan tekeminen on yksi tv-viihteen vaikeimmista lajeista. Ei vaikka jotakuinkin kaikki pitävät sketsiviihteestä ja katsoisivat sitä mielellään.

1990-luvun halpissarjojen vuoksi menetettiin yksi sukupolvi kotimaisen sketsiviihteen tekijöitä. Jopa sitcomit, eli tilannekomediat, muuttuivat 2000-luvun saapuessa hyväksytyksi tyylilajiksi. Sketsihuumori ei. Kukaan ei halua saada mainetta hassuihin vaatteisiin pukeutuvana hölmöjen hokemien höpöttäjänä. Tai jos haluaa, tv-kanavat eivät halua moista esittää. Ja hyvä niin. TV1:n tänä vuonna nähty Sixpack oli hyvä esimerkki siitä, miten käy, kun sketsihuumorissa palataan 1990-luvun henkiseen ilmapiiriin. Huh, huh, vieläkin puistatuttaa.

Mutta ajat ovat muuttumassa. Kotimaiset amatöörivoimin tehnyt (f)indie-elokuvat koostuvat usein verestä ja väkivallasta. Mutta myös sketsihuumori on hyvin esillä. Ilmiöstä hyvä esimerkki oli eilen myöhään TV2:lla nähty Huba 4. Ei se sellaisenaan mikään tv-viihteen uusi merkkipaalu ollut mutta silti sata kertaa hauskempi kuin Sixpack. Ja Huba 4 oli tehty amatöörivoimin lähes nollabudjetilla.

Ehdotan totuuskomissiota, joka kaivaa esiin kotimaisen sketsiviihteen maineen pilaajat ja määrää heille rangaistuksen. Sori, Pirkka-Pekka ja Aake, se on menoa nyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut