Muhiiko Aasiassa Valioliigan vedonlyöntiskandaali?

Kristian Sundqvist

Viime viikon suuri brittifutisuutinen oli Englannin Valioliigan hanke pelata parikymmentä ottelua vuodessa ulkomailla. Käytännössä tämä tarkoittaisi Kaukoitää, jokunen matsi voitaisiin ehkä käydä Pohjois-Amerikassa tai Lähi-Idässä.

Suunnitelma näyttää olevan vastatuulessa monesta suunnasta, mutta voi silti hyvinkin toteutua. Kaukoidän markkinat ovat liian houkuttelevat puhtaasti rahantekokoneina toimiville valioliigaseuroille. Jos kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pääsee mukaan jaolle, se sallii Aasian valioliigaottelut.

Kun jalkapallovedonlyöntiin liittyvät väärinkäytökset ovat Suomessakin taas tapetilla, voi pohdiskella mitä riskejä Valioliigan Aasian-ulottuvuuteen liittyy. Jalkapallo ja muu vedonlyönnin kohteena oleva kilpaurheilu on alueella korruptoitunutta, eikä kelpaa suurten vetofirmojen listoille.

Niinpä esimerkiksi Kiinassa lyödään vetoa Valioliigasta ja jopa Suomen sarjoista. Peleihin voidaan idästä käsin myös vaikuttaa, kuten tapaus Allianssi sinisilmäisille suomalaisille taannoin opetti.

Vedonlyönnissä ja erilaisissa uhkapeleissä arvellaan liikkuvan Kaukoidässä yhtä paljon rahaa kuin muussa maailmassa yhteensä. Kun Euroopan reunalla sijaitseva pieni Suomi ja sen pieni pääsarjakin kiinnostavat aasialaisrikollisia, voi kuvitella miten surullisenkuuluisaa herra Yetä suuremmat roistot tavoittelevat suurempia palkintoja.

Ja mikä voisi olla massiivisempi saalis kuin esimerkiksi Hong Kongissa pelattava valioliigaottelu? Vedonlyöntifirmojen vaihdot kun olisivat moisessa matsissa huikeat.

Brittijalkapallo on tähän mennessä saanut olla kohtuullisen rauhassa vedonlyöntiskandaaleilta. Julkisuusarvoltaan suurin jupakka koski Liverpoolin ex-maalivahtia Bruce Grobbelaaria ja paria muuta pelaajaa.

Juttu alkoi purkautua, kun heidän vuonna 1994 väitettiin ottaneen lahjuksia malesialaiselta liikemieheltä Heng Suan Limiltä. Tabloid-lehti The Sunilla oli videomateriaalia, jossa Grobbelaar neuvottelee lahjuksista.

Tästä huolimatta kaatui juttu oikeudessa näytön puutteeseen. Grobbelaar sai kuitenkin rangaistuksensa mitä kummallisimmalla tavalla.

Hän haastoi Sunin oikeuteen, ja lehti tuomittiin vuosien prosessin jälkeen maksamaan yhden punnan nimelliset vahingonkorvaukset. Grobbelaar sen sijaan määrättiin vastaamaan molempien osapuolten oikeudenkäyntikuluista, mikä suisti hänet henkilökohtaiseen konkurssiin.

Katkeroitunut Grobbelaar on sittemmin vihjailut, omaa syyttömyyttään toki korostaen, tietävänsä että Englannissa on sovittu otteluita. Hän ei ole kuitenkaan suostunut tarkentamaan vihjauksiaan. Katkeran miehen roskapuhetta vai oire brittifutiksessa esiintyvästä korruptiosta?

Jossitteluja, spekulointia ja ilmaan heitettyjä kysymyksiä. Mutta kun Valioliigassa joskus paljastuu seuraava Aasiaan juontuva vedonlyöntijupakka, niin muistakaa mistä luitte aiheesta ensimmäisenä.

Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut