Ryppyjä vanhassa rakkaudessa

Juhana Lepoluoto

Presidentti George W. Bushin suuri kiertomatka Persianlahden öljyrikkaisiin arabimaihin liittyy siihen ulkopolitiikan suunnan muuttamiseen, jonka tarkoituksena on elvyttää ensimmäisen Persianlahden sodan aikainen liittokunta ja luottamus. Vihollisena ja uhkana ei enää ole Saddam Husseinin Irak, vaan presidentti Mahmud Ahmadinejadin Iran.

Vaikka CIA:n tiedustelijat ja analyytikot tulivat jokin aika sitten sellaiseen tulokseen, että Iran on lakkauttanut jo vuosia sitten ohjelmansa ydinaseiden rakentamiseksi, Bush kuvailee Irania terrorismia tukevaksi valtioksi. Tämän asenteen takia Bush vanhemman liittokunnasta jää pois Syyria, jonka viralliset sanomalehdet arvostelevat jo veljesmaiden johtajia siitä, että he hyväksyvät Yhdysvaltain Syyriaa vastaan käynnissä olevan "epäsuoran sodankäynnin".

Syyrian alawiittivähemmistöön tukeutuvan presidentin ja hallituksen kritiikki vaimentuu kuitenkin taustakohinaksi, kun Bushin hallinto lupailee ystävällismielisille arabivaltioille 20 miljardin dollarin asepakettia, johon kuuluvat Saudi-Arabialle toimitettavat 900 täsmäpommia.

PRESIDENTTI BUSH tapasi silloisen Saudi-Arabian kruununprinssin Abdullahin kolme vuotta sitten Yhdysvalloissa, jolloin vieras oli isännän kanssa samaa mieltä siitä, että silloinen öljyn 54 dollarin tynnyrihinta oli sietämättömällä tasolla. Nyt öljybarreli maksaa 100 dollaria ja ylikin.

Energiakustannusten nopea nousu ei ilahduta Yhdysvaltain talousmiehiä, mutta edustajainhuoneesta kuuluu muutakin arvostelua. Kaksi demokraattista kongressimiestä on jo kiirehtinyt ilmoittamaan, että he yrittävät kaataa täsmäpommikaupan. He jatkavat lainaamalla amerikkalaisviranomaisten raporttia, jonka mukaan Irakin itsemurhapommittajien enemmistö on kotoisin Saudi-Arabiasta ja alueen "ulkomaisista taistelijoista" 45 prosenttia on saudeja.

Monet muistavat senkin, että likimain kaikki syyskuun 11. päivän tuhontekijät olivat kotoisin Saudi-Arabiasta. Äärimmäisen islamin pyhä sota ei olisi käynnissä ilman saudilaisten tukijoiden rahastoja ja avustuksia.

MUTTA KOHTELIAASTA ja ylenpalttisesta vastaanotosta huolimatta Bushin vierailua arvostellaan Saudi-Arabiassakin. Guantanamon vankileirillä on edelleen 13 saudivankia, joiden vapauttamisen puolesta on vedonnut kuningas Abdullahin hallituksen sisäministeri, prinssi Najef.

Yhdysvaltain hallinto on jo kaikessa hiljaisuudessa liennyttänyt tälläkin alueella suhteita arabimaihin vapauttamalla Guantanamosta kaikkiaan yli sata saudivankia, joista yli puolet on palautettu kotimaahansa viimeisten neljän kuukauden aikana. Samaan aikaan Jemeniin, jonka Yhdysvaltain välit ovat huonossa jamassa, on palannut vain 13 pidätettyä.

Saudi-Arabiassa pitkältä reissulta kotiutuneet uskontaistelijat pantiin osallistumaan erityiseen sopeuttamisohjelmaan. Viime vuonna prinssi Najef tarjosi 55 vapautetulle leiriläiselle 2 700 dollarin henkilökohtaista avustusta, joka oli tarkoitettu pyhän Ramadan-kuukauden viettämiseen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut