Terrorismisodan häviö häämöttää

Juhana Lepoluoto

Benazir Bhutton murhan kadotessa uutissivuilta sekasorto Pakistanissa leviää uusille alueille ja uusiin kaupunkeihin. Presidentti George W. Bushin julistama sota terrorismia vastaan näyttää kulkevan Pakistanissa kohti lännen häviötä ja äärimmäisen islamin taistelijoiden voittoa. Kun Pakistanin heimoalueet ovat aseellisen wahhabilaisuuden ideologien ja johtajien Osama bin Ladenin ja Ayman al-Zawahrin turvapaikkoja, koko maan kaatuminen merkitsisi pahaa takaiskua läntisen liittouman aasialaisille operaatioille.

Talebanien otteessa heimoalueista on tullut Afganistanin kapinallisten tukikohtia, joihin virtaa rahaa Saudi-Arabian tukijoilta ja aseita oikeauskoisten käsiin joutuneesta Darran seppäkaupungista Khyberin solan suulta. Jos uutta suurta hyökkäystä heimoalueille puuhaava Pakistanin armeija epäonnistuu toimissaan, Afganistanissa nähdään taas pian täysimittaista sotaa kaikilla käytettävissä olevilla aseilla. Jo vuosi 2007 oli verisin sitten vuonna 2002 tapahtuneen talebanien kukistamisen ja Kabulin "vapauttamisen".

Synkkien tosiasioiden taustaa vasten puolustusministeri Jyri Häkämiehen puuha Suomen vastuun laajentamisesta Afganistanin Nato-operaatiossa tuntuu heikosti perustellulta. Talebanit eivät ymmärrä, että pienen pohjoisen ja toistaiseksi liittoutumattoman demokratian maastopukuiset ja aseistetut miehet kuuluvat "jälleenrakennusjoukkoihin". Nato-sotilaat ovat noille sivistymättömille raakalaisille pelkkiä vieraita vihollisia.

IRAKIN KAATUNEIDEN luvun kasvaessa Yhdysvallat yrittää ymmärrettävästi saada liittolaiset kantamaan vastuuta terrorismin vastaisen sodan toisella tärkeällä rintamalla Afganistanissa. Reaalisosialismin ikeen karistanut Puola kuuluu niihin maihin, jotka ovat luvanneet lisätä panostaan. Puola maksaa näin Nato-liittolaisuuden tuomasta turvallisuuden lisäyksestä. Suomi ei ole samassa asemassa.

Nato-maiden sotilaallinen yhteisvoima ja etenkin liittouman poliittinen tahto eivät selvästi riitä minkäänlaisen "lopullisen ratkaisun" saavuttamiseen edes Afganistanissa. Mielipidetiedustelut Pakistanista kertovat puolestaan sellaisista asenteista, ettei Yhdysvaltain tai sen liittolaisten sotatoimia heimoalueille kannata edes harkita.

Jos talebanien ja muiden äärimmäisen islamin soturiryhmien voima aiotaan eliminoida, tarvitaan uusia, paikallisia liittolaisia. Sellaisia ovat nousevat suurvallat Intia ja Kiina, jotka järjestivät ensimmäisen yhteisen terrorismin vastaisen sotaharjoituksen joitakin viikkoja sitten. Neljä vuosikymmentä sitten katkeran rajasodan käyneiden jättivaltioiden uusi ystävyys oli mielestäni iso uutinen, vaikkei se suomalaisiin otsikoihin yltänytkään.

MONET KOMMENTAATTORIT ovat näinä päivinä muistuttaneet, että islamilaiseksi julistautunut terrorismi uskonsotilaineen on Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n luomus. Afganistanin mujaheddiinien aseistaminen ja rahoittaminen alkoi presidentti Jimmy Carterin turvallisuuspoliittisen asiantuntijan Zbigniew Brzezinskin neuvosta kuukausia ennen Neuvostoliiton sotavoimien hyökkäystä Afganistaniin vuodenvaihteessa 1979 - 80.

CIA järjesti Neuvostoliitolle oman Vietnamin ja Afganistanin sodan rasite johti osaltaan niin sanotun sosialistisen järjestelmän romahtamiseen. Tästä sankarillisesta tempusta kertoo pian Suomessakin nähtävä Tom Hanksin ja Julia Robertsin tähdittämä toimintakomedia Charlie Wilson's War, jonka pohjatarkoitus saattaa olla sotien markkinointi. Kun puhutaan bin Ladenin Tukikohta-järjestöstä ja talebaneista, tyylilajin pitäisi kaiketi olla omatekoisesta hirviöstä kertova kauhuleffa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.