Bushin uskovainen kaksoisveli

Janne Yläjoki

Taistelu Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkuudesta on jäänyt eurooppalaisissa arvioissa demokraattien Hillary Clintonin ja Barack Obaman välisen kamppailun varjoon, koska republikaanien tappiota on pidetty selvänä George W. Bushin kauden jälkeen.

Muutosta vaativien joukko onkin nyt sankka, mutta monen amerikkalaisarvion mukaan muutosääniä kahmivaksi "ukkosenjohdattimeksi" voi nousta myös republikaanien ehdokas.

Eurooppalaisille yllätyksenä - tai jopa järkytyksenä - voi tulla se, että muutosta vaativat protestiäänet uhkaavat republikaanien puolella sataa Arkansasin saarnamiehen, homojen ja abortintekijöiden vainoajana tunnetun Mike Huckabeen laariin.

Huckabee on nähty Euroopassa lähinnä vain Bushin uskovaisena kaksoisveljenä. Sitä ei ole noteerattu, että mies on esittänyt omassa puolueessaan varsin radikaaleja ajatuksia julkisten palvelujen parantamisesta ja verojen korottamisesta.

Wall Streetin pörssihait ja yritysjohtajat ovat saaneet osansa Huckabeen sivalluksista. - Haluan olla presidentti, joka muistuttaa enemmän työkaveriasi kuin sitä joka antaa sinulle potkut, hän totesi härnäten samalla kilpakumppaniaan Mitt Romneyta, jolla on kova liikemiestausta.

Huckabee on huolehtinut myös kahta työtä raatavien tavallisten amerikkalaisten kyvystä selviytyä tuplaantuneista terveydenhuoltomaksuista. Julkisrahoitteinen NPR-radio nimittikin jo Huckabeeta "republikaanien luokkataistelijaksi".

Miten aitoja Huckabeen kannanotot ovat ja miten hyvin ne uppoavat äänestäjiin, sen aika näyttää.

Huckabeen menestys Iowassa on kuitenkin saanut monet republikaanien kommentaattorit ja think-tankit paniikkitilaan. Arvostettu The Wall Street Journal arvioi tiistaina, että republikaanipuolueen eliitti on siirtynyt selkeästi arizonalaisen senaattori John McCainin taakse ja pääosin siksi, että häntä pidetään nyt potentiaalisimpana Huckabeen kaatajana.

Sama lehti arvioi kuitenkin, että juuri puolue-eliitin tuki voi olla McCainille kuolonsuutelo. Huckabee voisi esiintyä entistäkin ponnekkaammin kansan muutosvoimana. McCainin tilannetta ei paranna yhtään se, että hän - entinen Bushin hallinnon kriitikko - on viime vuosina tukenut selkeästi Bushin sotapolitiikkaa ja löysänä pidettyä maahanmuuttopolitiikkaa.

Huckabeen heikkoutena - kiihkouskovaisten taustajoukkojen lisäksi - pidetään hänen vähäistä kokemustaan kansallisen turvallisuuden kysymyksissä. Juuri tähän voi iskeä 71-vuotias Vietnamin sodan veteraani John McCain, joka vakuuttikin sunnuntain vaaliväittelyssä tietävänsä tarkat keinot Osama bin Ladenin nappaamiseen.

Järeänä kansan turvamiehenä esiintyy myös Mitt Romney, joka on vaatinut Yhdysvaltain asevoimien miesmäärän jyrkkää kasvattamista ja Guantanamon vankimäärän moninkertaistamista. Mutta voitetaanko sillä seuraavat vaalit?

John McCainin voitto New Hampshiressa lienee tätä kolumnia luettaessa jo varmistunut. Huckabeen menestys olisi jymy-yllätys. Baptistisaarnaajat eivät ole ennenkään itärannikolla juhlineet.

Republikaanien presidenttiehdokkaasta äänestetään seuraavaksi (15.1.) Michiganissa ja sen jälkeen (19.1.) Etelä-Carolinassa sekä Nevadassa.

Etelä-Carolina tulee kyselyjen valossa menemään Huckabeelle, kaksi muuta sen sijaan riippuvat paljon New Hampshiren tuloksesta ja lähipäivien tv-väittelyistä.

Etelä-Carolinan jälkeen Huckabeen vaalikassa on tyhjä, arvioi Wall Street Journal. Sitten katsotaan, kenen puhe kantaa oikeasti ja kuka on populisti.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.