Taloudessa mennään seuraavat viikot vuoristorataa

Riitta Hildén

Osakehinnat ja korot heilahtelevat nyt reippaasti, ja lisää samaa nähdään jatkossa, sillä datatarjonta on taas raskasta luokkaa.

Kotimaasta ja euroalueelta saadaan kuluttajien ja elinkeinoelämän luottamusindeksit, kotimaasta kesäkuun teollisuustuotanto, uudisrakentamisen määrätiedot toukokuulta ja toisen vuosineljänneksen asuntohintatiedot, kaupan ennakkotiedot kesäkuulta ja teknologiateollisuuden suhdannekatsaus. EK:n suhdannebarometrikin tulee elokuun alkupuolella.

Atlantin takaa tulevat tuoreet asuntohintatiedot, teollisuuden ja kuluttajien tuoreet tunnelmat, heinäkuun työllisyystiedot ja toisen vuosineljänneksen talouskasvulukema. Todennäköisesti paras lukema niistä tulee Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta, joskin se on kovasti alustava. Odotusten mukaan jenkkitalous kasvoi 0,5 prosenttia toisella vuosineljänneksellä eli nopeammin kuin muutamina edeltävinä neljänneksinä. Silti nykyilmapiiri on jo perin harmaa, vaikka perjantaina saatiinkin odotettua parempia tietoja. Jenkkikeskuspankin koronnosto-odotukset ovat laantuneet.

LÄNTINEN EUROOPPAKIN näyttää hiljenevän. Saksan Ifo-indeksi eli elinkeinoelämän ilmapuntari heinäkuulta laski odotettua kovemmin, eniten tehdasteollisuudessa ja kaupassa.

Myös euroalueen ostopäällikköindeksin ennakkotiedot kertoivat ikävän rumista luvuista, ja vähittäiskauppa näyttää liukuneen alaspäin niin Ranskassa kuin Britanniassakin, joista jälkimmäisessä toki ainoa yllätys oli pudotuksen nopeus. Citicorpin mielestä brittitalous on menossa kohti taantumaa.

Euroopan keskuspankilta ei enää odoteta koronnostoa lähimpään vuoteen. Euroalueen inflaation pikaennakko heinäkuulta tuskin silti on kovin iloinen asia.

Öljyn hinnat ovat laskeneet reippaasti, mutta lasku pysähtyi noin 125 dollarin tynnyrihinnan tasolle. Toukokuun alussa oltiin alempana, mutta 150 euroa kolkutelleista huippuhinnoista on tultu niin reippaasti alas, että polttoainehinnat helpottavat eri puolilla Eurooppaa. Korkeita ne ovat silti.

ASUNTORAKENTAMINEN on hiipumassa Euroopassa, joskin maittaiset ero ovat edelleen isot. Keskuspankin tilasto kesäkuulta kertoo asuntolainojen kasvun euroalueella olleen vaivaiset 4,4 prosenttia. Se tiedetään, että asunto- ja kiinteistökuplan maissa markkina menee kunnolla alamäkeen. Yleinen korkojen nousu ja lainaehtojen tiukentuminen hiljentää asunnon ostohaluja kaikkialla Euroopassa ja Venäjälläkin.

Suomessa rakentaminen on jatkunut vahvana, vaikka asuntorakentaminen hiljenee. Rakennusluvat kuitenkin ennakoivat, että kauan ennustettu rakennustoiminnan laajempi alamäki häämöttää.

Myös tuloksistaan kertoneiden pörssiyhtiöiden johdon ennusteet tulevasta ovat olleet heikkenemään päin. Metsäteollisuuden rumia osavuosituloksia ei enää kannattanut ihmetellä, sillä puukaupan verohelpotuksista järjestetty hallituksen pikainfo juorusi, että metsäyhtiöiden tuloksissa ei ilon aihetta ole. Metsäteollisuuden tuotantohan on jo laskenut, sillä sahojen markkina on sekaisin Euroopan laajuisesti. Venäjällä sahaus sen sijaan on ollut edelleen roimassa kasvussa, joten markkinat jatkavat heikkenemistään.

Työllisyys Suomessa kasvaa edelleen, mutta suhdannelasku hyydyttänee sitäkin loppuvuonna.

Kirjoittaja on taloustoimittaja.

TIISTAI Osavuosikatsaukset: F-Secure, Lassila & Tikanoja.

KESKIVIIKKO Osavuosikatsaukset: Comptel, Kemira, Konecranes, Rautaruukki. Tilastot: Asuntojen hinnat, 2. vuosineljännes, Tilastokeskus.

TORSTAI Osavuosikatsaukset: Finnlines, Neste Oil: Neste Oil, SanomaWSOY.

PERJANTAI Osavuosikatsaukset: Atria, Elisa, Raisio.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut