Jyväskylässä ei ole pubkulttuuria

Juho Hämäläinen

Vaikka brittiläistä elämäntapaa en muuten varsinaisesti fanitakaan, niin sikäläisestä pubkulttuurista olen kateellinen. Jokaisesta kyläpahasestakin löytyy koko kansan perinteikäs olohuone, jossa käydään tapaamassa ystäviä, syömässä ja nauttimassa ehkä tuopponenkin.

Vaan miten on meillä Suomessa? Ja Jyväskylässä?

Keskustan ulkopuoliset anniskeluravintolat ovat yleensä taajamien elämäntapaintiaanien valloittamia synkkiä murjuja. Paikkoja, joissa viinapirun kanssa painin hävinneet katkokävelijät kumoavat sossun rahat kurkkuunsa. Joissa juuri linnasta päässeet venkulat etsivät nurkkapöydistä synkeästi tuijottaen kohdetta rystysilleen.

Kun muukalainen astuu tällaisen saluunan ovista sisään, pysähtyy musiikki kuin lännen elokuvissa, samalla kun vihamielinen vakioasiakaskaarti kääntää verestävät silmänsä kohti tulijaa.

Ei siis ihme, että tavallinen väki kiertää nämä kolot kaukaa ja suuntaa ravintolareissunsa mieluummin ydinkeskustaan.

JOS LÄHISEUDULTAMME löytyisi oikeasti edes siedettävää murkinaa tarjoileva ravintola, jossa ei tarvitsisi kuunnella jurriukkojen länkytystä, niin varmasti sitä myös käyttäisin.

Pelkään vain, että mielikuva suomalaisesta lähiöräkälästä on iskostunut niin syvään kansalaisten mieliin, että kovin hevillä sitä ei rikota. Riskiin valmiita alan yrittäjiä ei siksi ole pilvin pimein ilmaantunut.

Onhan historian painolastillakin toki osuutta asiaan. Englannissa pubeja on ollut historian aamuhämäristä saakka. Suomalainen rikas panimoperinne taas tapettiin käytännössä kieltolailla. Samalla istutettiin kansaan tiukan viinan himo.

Eikä ravintoloihin, saati alkoholiin, suhtauduttu takapajuisessa agraariyhteiskunnassa isojen kaupunkien ulkopuolella mitenkään sallivasti muutenkaan. Kansan ylenpalttinen holhoaminen tällä saralla on loppunut vasta viime vuosikymmenellä.

Mutta historiasta viis. Emme me taajamissa asuvat ihmisetkään täysin välty syyttävältä sormelta. Jos lähialueen palveluja ei oikeasti käytetä, ei niitä myöskään tarjota. On turha kitistä lähikaupan lopettamisen takia, jos on yleensä hakenut elintarvikkeensa supermarketista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen verkkotuottaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut