Minne vie hymy-Stubbin tie?

Pekka Mervola

A lexander Stubb (kok.) on nyt toiseksi suosituin henkilö presidentiksi. Maan 41-vuotias ulkoministeri on hyörinyt julkisuudessa ja hymyillyt itsensä suomalaisten sydämiin. Stubb nousi ulkoasianministeriksi kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen yllätysvetona.

Stubb oli leimautunut Brysselin EU-ammattilaiseksi, joka tuntee vaikuttajat ja visioi tulevaisuuden Eurooppaa. Hän oli vuoden 2004 EU-vaaleissa toiseksi suosituin hurjalla 115 000 äänellä.

Stubbin uskottiin viihtyvän euroympyröissä paremmin kuin suomalaisessa päivänpolitiikan arjessa. Tekstarikohuun kaatuneen Ilkka Kanervan (kok.) ministeriseuraajaksi noussut Stubb on lyönyt epäilijät ällikällä. Hän on suosittu vaikka laukookin kovin vahvoja kannanottoja.

Muiden suussa samat sanat johtaisivat poliittisiin kohuihin, mutta Stubbille sanat sallitaan.

STUBBILLA on hyljeksintää politiikan piirissä, mutta tämä vasta-ajattelukin on viime kuukausina vaimentunut. Kukaan ei halua tai rohkene nousta huippusuosituksi tulleen poliitikon tielle.

Presidentti Tarja Halosella on vaikeuksia sietää Stubbin käytöstä, nokkeluutta, nopeutta ja itsevarmuutta. Presidentin ja ulkoministerin yhteiselossa on ollut monenlaista pientä vaikeutta.

Ulkoministeri on lähetellyt tapansa mukaan presidentille tekstareilla tietoa otteistaan maailmalla. Tämä ei ole ilahduttanut presidenttiä, joka itse haluaisi vaikuttaa asioihin. Heti Stubbin ulkoministeriyden alkuvaiheessa presidentti puhui "tavallista vilkkaammasta suomalaisesta", kun hän tarkoitti Stubbia.

Monissa muissa politiikan ammattilaisissa Stubb herättää voimakkaita tunteita. Häntä on pidetty pinnallisena, populistisena mutta samalla pelottavan tavoitteellisena ja suosittuna.

KULTALUSIKKA ja Stubb ovat pari, joka helposti yhdistetään toisiinsa. Hänen isänsä oli jääkiekkopomo ja julkisuuden persoona.

Stubb on taustaltaan kilpaurheilija, muun muassa golfari. Vielä nykyisinkin hän on huikeassa kunnossa. Kesällä hän veti maailmalla triathlonin läpi vain pari tuntia huippukilpasarjalaisia huonommalla ajalla.

Stubb on ollut yliopiston assistentti, tutkija, erityisasiantuntija Suomen pysyvässä EU-edustustossa ja vieraileva professori maailmalla. Hän ei ole pitänyt kykyjään vakan alla vaan uskoo itseensä ja näyttää myös sen.

Siksi onkin selvää, että Stubbin poliittisen uran päätepiste ei ole ulkoasianministeriössä.

Voisiko hänestä tulla presidentti tai pääministeri? Ilmeisesti voi, vaikka hän itse onkin suurin uhka uralleen. Suosio voi kääntyä äkkiä epäsuosioksi, sillä oravahymy voi myös ärsyttää.

Kataiselle tilanteesta tulee vielä haaste. Puolueella on jo kaksi kappalein "presidenttikandidaatteja". Sauli Niinistö on ykkössuosikki, toistaiseksi.

Katainen on puoluejohtajana ja valtiovarainministerinä puolueensa johtaja. Mutta hän joutuu vielä miettimään, mistä löytyy Stubbin uralle luonteva jatko.

Kokoomuksen suosittu poliitikko ei ehkä tyydy pitkän päälle vain ulkoministerin rooliin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.