Miehistä romantiikkaa

Marko Ahonen

Minulla ei ole mitään romanttisia elokuvia vastaan, päinvastoin, mutta on pakko tehdä tunnustus. Jos niitä ei ammatin puolesta olisi pakko nähdä, romanttiset elokuvat jäisivät luultavasti näkemättä. Tarkoitan nyt elokuvia, joissa rakkaus on koko homman pääpointti.

KLISEET OVAT yleensä aivan totta, myös se, jonka mukaan miehet ja naiset katsovat erilaisia elokuvia. Romanttinen elokuva kelpaa miehillekin, jos se on ronski komedia. Esimerkkeinä mainittakoon Amyn jäljillä, Päiväni murmelina, 40 v. ja neitsyt, Elämä on ihanaa ja Sekaisin Marista. Sievistelevä romanttinen komedia puolestaan on ihan akkojen oma juttu.

Väkivalta tekee romantiikan seuraamista mieskelpoista. True Romance, Braveheart, Tosi valheita ja Viimeinen mohikaani sisältävät sekä mättöä että romantiikkaa. Rakkausimelyys laimenee myös silloin, kun elokuva sisältää scifi- tai fantasia-aineksia. Sellaisia elokuvia ovat mm. Starman, Ladyhawke - legenda haukasta, Edward Saksikäsi, Prinsessan ryöstö ja Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

HYVIN YKSINKERTAINEN tapa tarjoilla mieskatsojille romantiikkaa on katsoa parisuhdetta miehisestä näkökulmasta. Näin tekevät esimerkiksi elokuvat High Fidelity - uskollinen äänentoisto, Poika, Veljekset McMullen ja Punch-drunk love - rakkauden värit.

Miehen on sallittua katsoa myös romanttisen elokuvan klassikoita. Miehisyyttä eivät vähennä vaikkapa elokuvat Casablanca, Annie Hall, Sabrina (vain vanha versio), Unohtumaton rakkaus tai Miehuuskoe. Tuulen viemää kelpaisi kyllä klassikkomielessä, mutta ei umpiromanttisen maineensa vuoksi.

Treffielokuvat ovat aivan oma juttunsa. Silloin mies antaa periksi elokuvan romanttisuudelle, mutta toivoo silti saavansa hupia itselleenkin, sekä elokuvan aikana että varsinkin sen jälkeen. Näin toimivat esimerkiksi Jerry Maguire, Notting Hill, Uneton Seattlessa, Titanic ja Bridget Jones.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.