Vanhat muurit edelleen korkealla divaritason maakunnassa

Panu Jansson

Keskisuomalainen koripallo on divaritasoa. Tällä hetkellä ei tippaakaan enempää, muttei vähempääkään. Ennen se oli mestaruussarjatasoa. Sitten maakuntaan saapui mies nimeltä Terence Stansbury.

Entinen NBA:n donkkitähti tuli BC Jyväskylän valmentajaksi kaudelle 2003-2004 kovin odotuksin. Ikääntynyt peluri oli valmis hyppäämään itsekin kehiin, jos panos penkin päässä ei riittäisi. Se ei riittänyt, mutta kentällekään miestä ei saatu, sillä seurassa unohdettiin määräpäivä, johon mennessä valmentajalisenssi olisi tullut muuttaa pelaaja-valmentajan lisenssiksi. BCJ:n muutaman vuoden taival Korisliigassa sai nolon päätöksen.

Äänekosken Huimassa tartuttiin seuraavalla kaudella mahdollisuuteen saada NBA-konkari tuomaan väriä tehdaspaikkakunnalle. Tuskin kukaan maakunnassa kaipasi Stansburya, kun hän sen kauden päätteeksi oli luotsannut koko maakunnan koripallon pois pääsarjatasolta.

SÄYNÄTSALON RIENTO sai mahdollisuuden taistella itsensä II divisioonasta sarjatasoa ylemmäs, kun Kaarinan Ura luopui paikastaan divarissa. Maanantaina Lahden NMKY:n kakkosjoukkue kuitenkin löi stopin noille unelmille ottamalla 31 pisteen kotivoiton säynätsalolaisvierailijoistaan. SäyRi voi vielä yrittää kääntää homman edukseen ottamalla mahdottomalta tuntuvan 32 pisteen voiton Säynätsalon kuntotalolla sunnuntaina.

SäyRi:n divarinousu olisi tuonut koriskartalle kummallisen tilanteen, jossa BC Jyväskylä olisi saanut samalle tasolle entisen kakkosjoukkueensa. BCJ perustettiin, kun SäyRi oli tahkonnut vuoden SM-sarjaa ja yhdisti voimansa HoNsU:n miesten joukkueen kanssa.

TUL:N JA SVUL:N seurojen yhdistäminen ei sujunut kitkatta. HoNsU:n tukijat eivät lähteneet varauksetta yhteistyöhön TUL:n seuran kanssa ja TUL:n puolelta tulevat tukijat antoivat tukensa Säynätsalon Riennon organisaatiolle. BC Jyväskylä syntyi seurana, jonka harvat tuntivat omakseen.

Riennon sisällä oltiin riitauduttu jo aiemmin, kun junioreiden Alvari-turnauksen rahoja oli ohjattu miesten joukkueen ylläpitoon. Osa Riennon tekijämiehistä siirtyi rytinässä BC Jyväskylän lipun alle.

PELAAJIA KESKI-SUOMESSA riittää. Huima ja BCJ ovat osoittaneet materiaalinsa olevan hyvää divaritasoa. HoNsU:n A-junioreista nousee hyviä kavereita tulevaisuuden vastuunkantajiksi. SäyRi ja Jyväskylän Weikot ovat puolestaan vuosi toisensa jälkeen II divisioonalohkonsa kärkikastissa. JyWe ei edes haaveile noususta. SäyRi:ssäkään nousu ei ole välttämätön tavoite, mutta harrastelijajoukkueen pelaajia ei estetä nousemasta, jos sellainen tilanne joskus realisoituu.

Koripallo on yksi maailman suosituimmista ja nopeimmin kasvavista lajeista. Keski-Suomessa se on kuitenkin ajettu ahtaalle. Jääkiekon ja jalkapallon ylivalta Jyväskylässä alistaa koripallopiirit tyytymään sivurooliinsa.

Suurin syy pääsarjatason koripallon puutteelle maakunnassamme on kuitenkin ikivanhat muurit, jotka edelleen estävät seurojen välisen yhteistyön.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.