Vaarallinen keskustelun aihe

Anita Kärki

Opettajien lomautukset herättävät tunteita, eikä ihme, sillä lomautuksissa on viime kädessä kyse lapsista ja heidän oikeudestaan opetukseen.

Tuoreen Opettaja-lehden mukaan vanhempien tulisi harkita lomautusten takia vahingonkorvauksen hakemista lastensa saamatta jääneestä opetuksesta. Lehden pääkirjoituksessa esitetty pohdinta on oikeilla jäljillä.

Oppilaiden oikeuksista on huolehdittava, sillä on kyse heidän tulevaisuudestaan ja oikeudenmukaisuudesta eri kunnissa opiskelevien koululaisten kesken.

Siksi jopa uhkaukselta kuulostavan korvausvaatimuksen esille nostaminen ei tunnu paheksuttavalta. Lapset eivät voi lomautusten vuoksi olla koulussa pelkästään säilössä, vaan he tarvitsevat kouluun myös opettajan.

OPETTAJIEN lomautukset ja niiden uhka ovat kuitenkin tuoneet pattitilanteen. Yhtäällä kunnat joutuvat lomauttamaan väkeään, jotta ne saisivat vakautettua talouttaan.

Siksi oikeassa ovat myös ne, joiden mielestä opettajille ei voi antaa erivapauksia, jos muutkin kunnan työntekijät joutuvat lomautetuiksi.

Kaikkein parasta tietenkin olisi, jos ketään ei tarvitsisi lomauttaa. Mutta jos kunta joutuu taloustilanteessaan turvautumaan lomautusten tuomaan hetken helpotukseen, on vaikea perustella, miksi osa työntekijöistä jäisi lomautusten ulkopuolelle.

Lomautukset kun aiheuttavat suuria hankaluuksia esimerkiksi myös terveydenhuollossa, jossa ongelmat koskevat samanaikaisesti niin työntekijöitä kuin asiakkaita. Lomautukset kasvattavat terveydenhuollon ammattilaisten työtaakkaa, sillä töissä olevat tekevät myös poissa olevien työt. Asiakkaat puolestaan eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ja potilasjonot edelleen kasvavat.

PATTITILANTEEN yhtenä tekijänä ovat opettajien kesälomat, joka on kestoaihe tunnekuohujen nostattajana.

Opettajien ammattijärjestö katsoo, että lomautukset eivät voi ulottua opettajien loma-aikoihin, sillä lomat on talvella ansaittu, kuten muissakin ammateissa.

Tiukka rajanveto lukukausiin ja kesälomakauteen on viime vuosina alkanut liudentua myös peruskoulujen ja lukioiden opettajilla.

Oppilaiden lähdettyä kesälaitumille opettajat jäävät vielä kesäkuun alkupäiviksi hoitamaan loput menneen lukuvuoden asiat. Elokuun alussa kouluihin puolestaan palataan tekemään tulevan lukuvuoden suunnitelmia ennen oppilaiden tuloa.

Opettajien kesäloma on epäilemättä lyhentynyt sitten takavuosien, ja sen pituus tuskin enää on kovinkaan paljon muita palkansaajien lomia pitempi.

SILTI ON oikeutettua kysyä, voisivatko kuntien välttämättömiksi katsomat lomautukset jossain määrin koskea myös kesäkuukausia. On selvää, että pelkkä varovainen kysymyskin herättää helposti valtaisan tunnemyrskyn.

Se on harmi, sillä juuri se johtaa eipäs-juupasteluun, jossa palloteltavina ovat lopulta lapset ja nuoret. Heitä ei saisi laittaa kuralla olevien kuntatalouksien maksajiksi.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut