Päivärytmistä on aika tehdä iltapainotteinen

Elina Kirssi

Olen viime aikoina saanut herätä aamuisin jo ennen puolta seitsemää? En tosin omasta tahdostani, vaan makuuhuoneeni ikkunasta tulevan, viereisen rakennustyömaan äänien vuoksi. Ne ovat julmasti katkaisseet yöuneni jo parin viikon ajan.

Ei siinä mitään, kolina, pauke ja jyrinä toki kuuluvat kaupungin meteliin, mutta kun raksamiehet saapuvat rakentamaan uutta kerrostaloa silloin, kun kaltaiseni keskiverto-opiskelija vielä nukkuu...

Vaikka kotirauhan häirinnän merkit mielestäni täyttyvätkin, raksamiehet tuskin suostuisivat pyyntööni pitää vähän pienempää meteliä - varsinkin aamuisin. Tuskin poliisikaan ottaisi rikosilmoitusta työmaan meluhaitasta kovin vakavasti.

Ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun uniani näin röyhkeästi häiritään. Edellisessä asunnossa seinänaapurin koirat alkoivat ulista heti, kun omistaja lähti töihin. Eli aamuseitsemältä. Eläimellistä menoa jatkui aina parin tunnin ajan - ihan joka päivä. Joskus hauvat innostuivat pitämään yöllisiäkin konsertteja, kun omistajat olivat juhlimassa.

KOIRIEN kuutamokuoron vielä sietää, kun höyhensaarilla ei ole ehtinyt viihtyä monta tuntia, mutta mieluummin sitä haluaisi herätä omassa tahdissa. Hörppiä aamukahvinsa kaikessa hiljaisuudessa eikä kuunnella seinäntakaista räksytystä tai kaivinkoneen kolinaa. Varsinkin, jos ei ole koiraihminen, eikä kovin kiinnostunut koneistakaan.

Harmi vain, että suomalainen yhteiskunta ei suosi aamu-unisia: useimmilla päivävuorolaisilla kun työt alkavat viimeistään kahdeksalta. Jos sen jälkeen vielä tahtoo jatkaa nukkumista, ei auta kuin turvautua korvatulppiin.

Iltaisin sen sijaan pienikin kolahdus saattaa herkkäunisen korvissa kuulostaa maanjäristykseltä. Jos erehtyy soittamaan musiikkia vähänkin normaalia kovemmalla iltayhdeksän jälkeen, saa varautua naapureiden valituksiin. Saattaapa joku naputtaa pelkästä suihkussa käymisestä, jos on "liian myöhä".

MYÖSKÄÄN järjestyssäännöt eivät ole aamu-unisten tukena: hiljaisuus alkaa iltakymmeneltä ja päättyy aamukuudelta. Mielestäni järjestyssäännöt kaipaisivat päivittämistä - kuka muka käy heti iltauutisten jälkeen koisimaan?

Elämänrytmi on pikku hiljaa muuttumassa iltapainotteisemmaksi, vaikka suomalaiset kovasti harovatkin vastaan. Television paras katseluaika ei ala enää iltakuudelta, vaan yhdeksän ja yhdentoista välillä. Suurimmat huoltoasematkin ovat nykyään auki ympäri vuorokauden, ja onpa muidenkin liikkeiden aukioloaikojen pidentämisestä ollut puhetta.

Yövuorotyökin on jo ihan tavallista.

Luulisi siis, että raksamiehetkin voisivat metelöidä iltaisin. Silloin tosin jonkun iltaunisen nokoset olisivat vaarassa. Ja sehän ei käy päinsä, silla me suomalaiset olemme tottuneet nukkumaan hiirenhiljaisuudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut