Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nashi-nuorten toiminnassa on karnevalisoitumisen merkkejä

Janne Yläjoki

Venäjän nykyhallintoa tukevan Nashi-nuorisojärjestön toiminta näyttää ajautuvan yhä selvemmin sivuraiteille. Tuorein esimerkki tästä oli maanantaina Helsingissä järjestetty Viron vastainen mielenosoitus, joka kokosi paikalle vain kourallisen ihmisiä.

Nashia pidettiin vielä pari vuotta sitten Kremlin oikeana kätenä, joka toimi niin opposition katumellakoiden rauhoittajana kuin ulkomaiden suurlähetystöjenkin kiusaajana.

Kremlin tuki Nashille on sittemmin heikentynyt selvästi. Vuoden 2008 alussa tapahtunut uudelleenorganisointi merkitsi käytännössä Nashin "toiminnan jäädyttämistä", arvioi muun muassa Ria Novostin poliittinen kommentaattori.

Yksi syy Nashin jäädyttämiseen oli tuolloin edessä ollut presidentinvaihdos. Nashilaiset olivat sitoutuneet nimenomaan Vladimir Putinin henkilökultin pönkittämiseen tarvittaessa kovinkin ottein. Uusi presidentti Dmitri Medvedev halusi kuitenkin uudistaa Venäjän julkikuvaa lännessä, jonka seurauksena groteski kansallismielinen riekkuminen meni pois muodista.

Viime kuukausien talouskriisi on vain vahvistanut tätä kehitystä.

Helsingissä maanantaina nähty mielenosoitus oli yllättävä ja poikkeuksellinen tapahtuma. Vastaavaa suomalaisaktivistien esiintymistä Venäjällä ei voisi kuvitellakaan.

Tapausta on arvailtu Kremlin uudeksi koepalloksi siitä, miten pitkälle ulkomailla tapahtuva katuvaikuttaminen voi mennä.

Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole. Tästä kertovat ennen muuta nashilaisten yhteistyökumppanit Suomessa. Kun kaasuyhtiö Gazprom sai muutama vuosi sitten putkihankkeensa suomalaiseksi puhemieheksi itsensä Paavo Lipposen, piti nashilaisten tyytyä Helsingissä dosentti Johan Bäckmaniin, joka kuuluu - kaikella kunnioituksella - Suomen poliittisen kentän laitimmaiseen marginaaliin.

Pietarissa vuosia asunut, venäjää hyvin puhuva Bäckman tunnetaan ennen muuta Venäjän nykyhallintoa kiihkeästi tukevista pamfleteistaan, joista tuorein - viime vuonna ilmestynyt Pronssisoturi - ennusti Viron valtiolle pikaista loppua.

Ammattiärsyttäjä Bäckman on ehtinyt ottaa kantaa eurovaali-blogissaan myös mm. sharia-lakien käyttöönoton puolesta Suomessa. Ei siis ihme, että Nashi-nuoret saivat Helsingissä rinnalleen Suomen islamilaisen puolueen, jonka nokkamies Abdullah Tammi on myös entinen KGB-agentti.

Bäckman on ilmoittanut paljastavansa eurovaalipuolueensa huhtikuun 30. päivä kello 16, mutta diilit taitavat olla jo valmiina.

Nashi-nuorten kannalta yhteistyö Bäckmanin ja Tammen kaltaisten persoonien kanssa merkitsee toiminnan karnevalisoitumista. Helsingin protestia ei varmaankaan suunniteltu Kremlissä - ei ainakaan sen terävimmässä päässä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaanosaston esimies

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut