Facebookkaaja on Stasi jo syntyessään

Timo Tuikka

Kuvitteelliselle nuorelle lukijalleni tiedoksi, että Stasi oli Itä-Saksan pahamaineinen turvallisuuspoliisi, joka salakuunteli oletettuja valtion vihollisia ja raportoi heistä malliin: "Rutger tiskasi kello 13.04, kolisteli 13.07, liikahti 13.13." Vasta Berliinin muurin murruttua vuonna 1989 ja tultua myydyksi kilon kimpaleissa paljastui, kuinka törkeästi yksityisasioita oli urkittu.

Lähes 20 vuotta myöhemmin eduskuntatalon edessä remusi aiheesta joukko, joka pelkäsi Lex-Nokian loukkaavan kansalaisten yksityisyyttä.

Huolestuneessa kansalaisjoukossa kaikki eivät ehtineet mieltään osoittamaan. Heidän piti naputtaa verkkoyhteisö Facebookiin statuksekseen "Mieltä osottamassa" ja näpsiä todistusaineistoa profiiliinsa ladattavaksi.

Suomesta on kehittynyt orwellilainen poliisivaltio ilman kehityksen kelkasta tipahtanutta Supoa. Isoveljen ei tarvitse valvoa, siitä pitävät huolen omia ja toisten tekemisiä urkkivat ja minuutin välein Facebookissa tiedottavat Kansan-Stasin edustajat.

Facebookin vertaaminen Stasiin on kulunut juttu. Olen kuitenkin joutunut turvautumaan himasmaisen huonoihin Sokrateen metodeihin puolustautuessani ulkomaailmassa, miksen ole sosiaalisesti olemassa eli "naamakirjassa". Perimmäinen syy voi olla sosiaalinen laiskuus, mutta on hauskempi kuvitella olevansa aatteen miehiä. Vaikka parhaillaankin kirjoitan julkisia nolouksia, olen 70-lukulaisen pöyristynyt, millä vimmalla ihmiset luopuvat yksityisyydestään.

Ateistin on tunnettava, mitä vastustaa. Vakoiltuani sinänsä mainiota verkostopalvelua kantelen julkisuuteen seuraavista epäilyttävistä käyttäjätyypeistä.

1) Jaarittelijat: "Aurinko paistaa, tänään on tiistai".

2) Mystikot: "Rikhard sai kuulla tänään tosi jännän uutisen…".

3) Syömis- ja siivousraportoijat: "Maire imuroi ja syö jäätelöä saavista".

4) Urheilumaanikot: "Zeppo teki 163 etunojaa ja 632 kiertovatsaa".

5) Julkiset rakkaudentunnustukset, eroamiset ja kostot: "Klo 19.02 Maire käpertyy oman kullan kainaloon". "20.13 Maire on taas sinkku, tahtoi rakkautta, sai vain loukkauksia", "21.02 Maire sai yllättävän puhelun, eikä ikinä ole tuntenut tällaista kihelmöintiä...".

6) Kiireen riivaamat: "Hirvee kiire töissä".

7) Idioottipalveluammattilaiset: "Tänään klo 13.12 kävi firmassamme idiootti, vihaan asiakkaita".

8) Alati sairaat.

9) Nolauskuvaajat: "Tässä Spyde yrjöö tupareissa".

10) Lemmikkielämöijät: "Meidän Musti sai rintaimplantit, Mirri vinkuu".

Yksi tuntemani tyyppi olisi paasaaja, joka isoja urkuja soitellen ruuhkauttaisi netin yhteiskuntakitkeryyksillään. Säilyttääkseni vähät ystäväni, en liity naamoihin.

Lopuksi, voisiko joku viisas kertoa, miten 2 738 ystävää haalinut ihminen voi mankua: "Keimo istuu flyygelin alla ja on niin yksinäinen." Keimo, puhelin on jo keksitty.

Kirjoittaja on Suomen poliittisen historian tutkija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut