Ikuinen optimisti näkee jo aavistuksen kajastusta

Riitta Hildén

Ikuinen optimisti näkee jo ensi merkkejä valon häilähdyksestä taivaanrannalla. Elinkeinoelämä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja - vähemmässä määrin - euroalueellakin Suomea myöten on kääntänyt odotuksiaan myönteiseen suuntaan. Toki ne ovat vasta odotuksia ja selvää tuotannon vähenemistä ennustavat yhä, mutta kertovat silti, että hurjimman romahduksen uskotaan pikkuhiljaa helpottavan. Yritysten työntekijöille kyselyt lupaavat edelleen ankeita aikoja ja sitä myöten myös kansantaloudet voivat huonosti, vaikka aivan käsittämättömän kokoiset elvytyspaketit ovatkin tulossa käyttöön.

Tammikuu oli pörsseissä ankea, mutta yrityslainamarkkinoilla yllättävänkin vilkas kuukausien kooman jälkeen. Sijoittajat hamusivat etenkin investointitasoon luokitettujen yritysten liikkeelle laskemia luottoja. Niitä laskettiin liikkeellekin kansainvälisillä markkinoilla enemmän kuin ilmeisesti ikinä tammikuussa.

Yksi kansainvälisistä lainanottajista oli Nokia, joka laski liikkeeseen yhteensä 1,75 miljardin euron edestä viisi- ja kymmenvuotista lainaa historiansa ensimmäisen kerran. Sijoittajilla olisi ollut haluja moninkertaisesti.

Nokia sai silti maksaa viisivuotisesta lainasta noin kolme prosenttiyksikköä ja kymmenvuotisesta yli 3,5 prosenttiyksikköä yli Saksan valtion vastaavien lainojen. On siis siirrytty aivan uusiin riskipreemioihin verrattuna moniin edellisiin vuosiin, mutta pääasia että lainamarkkinoilla on liikettä.

PITKÄT KOROT nousevat nyt kautta linjan, myös ns. riskittömät valtionlainakorot, sillä massiiviset julkiset elvytyspaketit rahoitetaan lainamarkkinoilta niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Euroalueen lyhyet euribor-korot ovat sen sijaan jatkaneet laskuaan ja jatkavat tulevaisuudessakin, sillä Euroopan keskuspankin johto antoi selkeästi ymmärtää, että seuraava ohjauskoron alennus tulee maaliskuussa.

Alkavalla viikolla saadaan euroalueelta kokonaistuotannon alustava lukema viime vuoden loppuneljännekseltä. Ennuste on -1,3 prosenttia. Euroopan talous romahti pahemmin viime vuoden lopussa kuin Yhdysvaltain talous, vaikka noin yhden prosentin verran kokonaistuotanto Atlantin takanakin putosi alustavien tietojen mukaan loka-joulukuussa. Euroalueen ulkopuolelta Britannia kertoi jo oman taloutensa pudonneen 1,5 prosenttia.

Suomessa kokonaistuotanto putosi pelkästään marraskuussa rajusti. Se rysähdys näkyy nyt yritysten tuloksissa. Se näkyy myös jatkuvina työvoimauutisina, jotka kuitenkin vielä enemmistönä kertovat lomautuksista. Pelko on, että niistäkin melkoinen osa muuttuu irtisanomisiksi, ennen kuin yrityksissä näkymä selkenee ja alkaa lupailla kasvua. Vuoden alkupuolisko on joka tapauksessa vielä heikko, eikä kovin suuria ikäviä yllätyksiä tarvita, kun toiveet paremmasta hiipuvat. Silti jotkut talousennustajat tuntuvat nyt oikein piehtaroivan pessimismissä.

ALKAVA VIIKKO käynnistyy Yhdysvaltain uuden hallituksen julkistaessa taas yhden pelastuspaketin pankeille. Yhdysvaltain uudessa kongressissa niin keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke kuin valtiovarainministeri Tim Geithner yrittävät saada päättäjät uskomaan, että julkista pelastusrahaa tarvitaan kipeästi ja paljon yhä ja sitä saattaa olla syytä ajan mittaan muuttaa myös autettavien pankkien omistukseksi. Se on uudenkin kongressin markkinataloususkovaisille kauhistus.

Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Tiistai

Tilinpäätökset: Aspo, Glaston, Huhtamäki, Lassila & Tikanoja, Nordea Bank, Ponsse, Salcomp, Sanoma, TietoEnator, Tulikivi, Uponor. Tilastot: USA:n tukkuvarastot ja ABC-kuluttajaluottamusindeksi.

Keskiviikko

Viking Linen varsinainen yhtiökokous. Ruotsin keskuspankin korkopäätös. Japanin rahoitusmarkkinat kiinni. Tilinpäätökset: Amanda Capital, Cramo, Elcoteq SE, Ixonos, Nokian Renkaat, Okmetic, Raute, Rocla, Sampo, SRV Yhtiöt, Suominen Yhtymä, TeliaSonera. Tilastot: Julkisten menojen hintaindeksi, kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösarviot.

Torstai

Sp-prime laskee 2,50 prosenttiin. Baswaren varsinainen yhtiökokous. Tilinpäätökset: Affecto, Aktia, Citycon, Comptel, Etteplan, Lemminkäinen, Martela, OP-Pohjola-ryhmä, Oriola-KD, PKC Group, Pohjola Pankki, QPR Software, Raisio, Ramirent, Scanfil, SSK Suomen Säästäjien Kiinteistöt, Talentum, Varma, Westend ICT. Tilastot: Konkurssit, matkailutilasto, palvelujen alue- ja toimialatilasto, rakennuskustannusindeksi, rakentamisen alue- ja toimialatilasto, teollisuuden alue- ja toimialatilasto, velkajärjestelyt, yrityssaneeraukset, euroalueen teollisuustuotanto, USA:n uudet työttömyyskorvaushakemukset, USA:n vähittäiskauppa.

Perjantai

Tilinpäätökset: Alma Media, Biohit, Elektrobit, Elisa, Exel, Fiskars, Julius Tallberg-Kiinteistöt, Larox, Stockmann, Stonesoft, Trainers' House, Vaisala, Yleiselektroniikka. Tilastot: EU:n uusien autojen rekisteröinnit, euroalueen bruttokansantuote, kaupan liikevaihtokuvaaja, kuluttajahintaindeksi, palvelualojen, rakentamisen ja teollisuuden liikevaihtokuvaajat, teollisuuden uudet tilaukset.

Maanantai

USA:n pörssit ja muut rahoitusmarkkinat kiinni. Tilinpäätökset: Ilkka-Yhtymä, Tapiola. Tilastot: Kaupan varastotilanne, palkkasummakuvaajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.