Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kuinka vähän onkaan muuttunut 60 vuodessa

Heikki Kärki

Vaimo löysi ukkinsa jäämistöstä todellisen aarteen.

Ei, kyse ei ole maallisesta mammonasta. Ei arvokkaista postimerkeistä tai numismaatikkojen himoitsemista kolikoista.

Vaan kyse on jostain paljon arvokkaammasta. Urheilutoimittajan aarteesta.

Ukki, Martti ”Mape” Laaksonen, pelasi 40- ja 50-lukujen taitteessa Suomen jääpallomaajoukkueessa. Ja huolellisena miehenä hän oli arkistoinut vanhoja maajoukkuekutsuja pöytälaatikkoonsa.

Kun jääpalloprofeetat ovat antaneet sinulle tämän kunniakkaan tehtävän, niin koita täyttää se yli odotusten...

Kutsujen teksti on juhlallista ja vanhahtavaa, mutta samalla äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa. Tuohon aikaan maajoukkuepelaajat saivat kutsun mukana otteluun valmistavan ”pelikirjan”, johon oli koottu ohjeita peliä varten.

Ruotsalaiset pelaavat kovaa peliä, mutta armoa ei tuumakaan. On vastattava samalla mitalla. Jos taitosi ei riitä, niin kovuutta täytyy lisätä.

Ohjeet ovat monipuolisia. Välillä pelaajille annetaan yksityiskohtaisia vinkkejä, välillä vedetään isompia linjoja tai luodaan yhteistä taistelutahtoa.

Ole rohkea, ole päättäväinen, ole peräänantamaton. Käytä aivojasi, käytä taitojasi, käytä voimavarojasi. Ja ennen kaikkea: käytä kanssapelaajiasi.

Valintakirjeitä kahlatessa tajusin, kuinka vähän onkaan muuttunut 60 vuoden aikana. Näitä samoja teesejähän valmentajat painottavat nykyäänkin. Ja samoja jorinoita kuulee yhä tähtipelaajien suusta.

Elä aina mukana pelissä, vaikka pallo ei olisikaan sinulla. Seuraa valppaasti omiesi ja vastustajien liikehtelyä ja mieti valmiiksi, mitä tekisit, jos aivan yllättäen saisit pallon.

Hiiteen siis modernin jääkiekon analyysit ja muu 2000-luvun liirumlaarum. Toivotetaan tänään playoff-taipaleensa aloittavalle JYP:lle onnea sotien jälkeisen jääpallomaajoukkueen hengessä.

Viime talvinen tulos on yhä synkkänä pilvenä jääpallotaivaallamme. Pystymme kuitenkin parempaan, jos oikein huolella ja vakavasti valmistaudumme.

Ja luetaan lopuksi vielä täsmäohjeet Juha-Pekka Hytöselle.

Sinun on kyettävä aina oman hyökkäyksen katketessa kiiruhtamaan puolustuksemme avuksi. Silti myöhästymättä omista hyökkäyksistämme.

Olli Malmivaaralle:

Tiedätkö, että säännöt eivät kiellä vartalotaklausta. Vauhtikone-hyökkääjien pysäyttämisessä on osattava käyttää myös sitä. Tietenkin sääntöjen puitteissa.

Sekä tietysti Sinuhe Wallinheimolle:

Teknillisenkään pelaajan ei ole syytä kokeilla sirkusmaisia kikkoja, vaan kaikki suoritukset on pyrittävä tekemään mahdollisimman yksinkertaisesti. Älkää tehkö peliä vaikeammaksi, kuin mitä se todellisuudessa on!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja. Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia Martti Laaksosen (1915-2005) maajoukkuekutsuista.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut