On juhlahetki, kun vanhin sanomalehti uudistuu

Pekka Mervola

K eskisuomalainen uudistuu ystävänpäivänä eli lauantaina 14. helmikuuta. Lehdestä tulee napakka, värikäs ja monipuolinen. Sisällöllisesti muutoksessa on kolme päälinjaa. Keskisuomalainen on rosoisen paikallinen ja sisältää ainutlaatuisia uutisia. Tietenkin sisältö on myös monipuolisesti viihdyttävää.

Keskisuomalaisen vahvuus on läheisten asioiden kertomisessa. Oman kylän tai kaupunginosan, naapurikunnan tai Keski-Suomen asiat ovat sellaisia uutisia, joista haluamme kertoa lukijoille mahdollisimman nopeasti ja mutkattomasti.

Pienet uutiset ovat monesti suuria uutisia. Media tekee uutisia niin sanotuista tärkeistä asioita. Toivon, että emme sorru tähän tärkeilyyn vaan osaamme arvostaa pieniä asioita. Sitä on rosoinen paikallisuus.

Ainutlaatuiset uutiset tekevät lehdestä lukemisen arvoisen. Pyrimme löytämään pääjutuiksi aiheita, joita muut mediat eivät kerro tai tiedä.

Monesti aiheet ovat maakuntamme elämästä, mutta myös maan ja maailman asioista tavoittelemme tietoa, jota online-uutisvirrassa ei edellisenä päivänä ole ollut. Tai sitten aiheita syvennetään.

Toimittajamme ovat monissa asioissa varsin asiantuntevia. Keskisuomalaisen toimituksessa tekee töitä enemmän tohtoreita kuin missään muussa suomalaisessa sanomalehdessä. Valtaosalla toimittajistamme on korkeakoulututkinto ja syvää osaamista.

Mutta asiantuntijuudessa on myös toimitusten haaste. Liian usein virheet tai epäonnistuneet painotukset häiritsevät asiasta tietäviä. Siksi toimituksemme asiantuntijuuden kehittäminen on tulevaisuudessa tärkeää. Keskisuomalainen haluaa olla laadukas sanomalehti.

Sanomalehti on aina ollut myös viihteellinen. Sanomalehdistön alkutaipaleella 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa lehdissä julkaistiin nurkkaromaaneina viihdelukemista ihmisille.

Joka päivä sivun kulmassa olleesta nurkkaromaanista tuli kuukausien julkaistiinpa lehdissä myös paikkakunnan hotelleissa yöpyneiden nimilistoja ja kerrottiin paremman väen kokkareista.

Nykyisin sanomalehti on monella tavalla viihdyttävä. Innostava luettava, tarinat elämästä ja ihmiselon vaiheista kuuluvat sivuille. Myös ihmissuhdejutut ja maakunnan juhlat ovat luettavaa. Eikä maan tai maailmankaan julkkisten menoja pidä väheksyä.

VAIKKA SANOMALEHTI on vaikuttaja, sen ei pidä sairastua vallankäyttöön. Mutta toisaalta Keskisuomalainen on koko sydämellään Keski-Suomen ja keskisuomalaisten puolesta. Lehden tehtävä on pitää esillä maaseudun ja kaupunkien asiaa, koko maakuntaa. Tätä lippua Keskisuomalainen kantaa aina ylpeänä.

Sanomalehti ja maakunta ovat yleensä yhtä. Menestyvissä maakunnissa on oma vahva ja luettu sanomalehti. Keski-Suomen ja Keskisuomalaisen historia Vaasan läänin itäisestä vaalipiiristä itselliseksi maakunnaksi on ollut yhteinen.

Keski-Suomen tulevaisuus näyttää nyt hyvältä, vaikka maakunnan yhtenäisyyttä ja elinvoimaisuutta on vaalittava.

ULKOASUSSA Keskisuomalaisen muutos tulee näkymään värikkyytenä ja juttujen napakkuutena. Lehti on toivottavasti selkeä ja helppolukuinen.

Toisaalta sivuilla löytyy välillä hyvinkin pitkiä juttuja ja myös kuvareportaaseja.

Väreiltään Keskisuomalainen tulee olemaan sininen, keltainen ja punainen.

Sininen on ollut lehden nimen värinä jo pitkään.

Keskisuomalaisen ulkoasun ovat suunnitelleet yhdessä oman väkemme kanssa maailman johtavat sanomalehtisuunnittelijat Ally Palmer ja Terry Watson. Myös tällä kertaa, kuten viisi vuotta sittenkin, Savon Sanomat ja Karjalainen uudistuvat yhdessä kanssamme.

KESKISUOMALAINEN ON maan vanhin ilmestyvä suomenkielinen sanomalehti. Viime tiistaina Keskisuomalainen täytti 138 vuotta. Ensimmäinen Keskisuomalainen ilmestyi nimellä Keski-Suomi 7. tammikuuta 1871.

Keskisuomalainen on selvästi vanhempi kuin vaikkapa pääkaupunkiseudun äänenkannattaja Helsingin Sanomat. Helsingin Sanomat perustettiin Päivälehti-nimellä 1889.

Maan toiseksi vanhin suomenkielinen sanomalehti on Satakunnan Kansa ja kolmanneksi vanhin Karjalainen. Molemmat ovat 1870-luvulta.

Eteenpäin katsominen - ylpeänä omista maakunnallisista juurista ja menneisyydestä - on Keskisuomalaisen vahvuus. Siksi Keskisuomalainen uusiutuu ystävänpäivänä. Hyviä lukuhetkiä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.