Vain sheikkien shekkivihkot värittävät tammikuun siirtoikkunaa

Risto Salminen

Suurten jalkapallosarjojen seurojen toimistoissa on taas kuhinaa. Tammikuuksi aukaistu kansainvälinen siirtoikkuna liikuttanee ainakin kourallista tuttuja tähtinimiä, mutta jo pelkkä mittava huhumylly innostaa vilkuilemaan tarkemmin brittiläisiä, saksalaisia, italialaisia ja espanjalaisia internetlähteitä.

Kun kesällä hankitaan tähtiä isoilla hintalapuilla, ovat talvella markkinoilta hankittavat pelaajat yleensä hyvin tarkkoja täsmäostoksia. Viime elokuussa nähtiin useita yli 20 miljoonan euron siirtoja, mutta siirtoikkunan umpeutumisen jälkeen muuttunut yleinen taloudellinen tilanne kutistaa varmasti entisestään seurojen innokkuutta maksaa isoja summia pelaajista. Se voi johtaa huomattavaan lainasopimusten yleistymiseen.

Esimerkiksi viime vuoden maailman paras joukkue Manchester United ei aio managerinsa Alex Fergusonin mukaan myydä tai hankkia yhtään pelaajaa, koska hän väitti vuodenvaihteen alla, ettei näe siihen mitään tarvetta. ManU kuitenkin nappasi heti perjantaina kirjoihinsa lähes 20 miljoonaa euroa maksaneen serbiduon Zoran Tosic-Adem Ljajic, joista 21-vuotias Tosic liittyi heti punapaitojen ykkösmiehistöön.

Real Madrid aloitti kokoonpanonsa paikkaamisen jo marraskuussa. "Marengit" ehtivät hankkimaan ennen joulua Klaas-Jan Huntelaarin ja Lassana Diarran korvaamaan syksyllä loppukauden ajaksi loukkaantuneita Ruud van Nistelrooyta ja Mahamadou Diarraa. Uuden kaksikon yhteishinnaksi on väitetty 40 miljoonaa euroa, joten Santiago Bernabeulla ei todennäköisesti nähdä enää kalliita lisävahvistuksia.

Samanlainen paikkausoperaatio, tosin halvempaan hintaan tehtynä, voi olla edessä myös muilla. Englannissa Arsenalin keskikenttä menetti luovan kapteeninsa Cesc Fabregasin, ja lähes ilman hyökkääjiä viime ajat pelannut Everton kaipaa kipeästi kovan profiilin kärkimiestä.

Italiassa Juventus on tutun tilanteen edessä. Keskikenttä kaipaa vahvistusta, mikäli torinolaiset aikovat haastaa Milanon Interin mestaruusjahdissa. "Juven" vaihtoehdoissa on vilauteltu eniten Werder Bremenin brassitähti Diegon nimeä.

Avokätisimmät ostajat löytyvät Manchester Citystä. Arabikonsortion keulahahmo sheikki Mansour bin Zayed Al Nahyan tuntuu tarjonneen manageri Mark Hughesille avoimen shekkivihkon, mikä saattaa johtaa mitä eriskummallisimpiin siirtoihin, kuten elokuisesta Robinhon 49 miljoonan euron Real Madridin ja Cityn välisestä kaupasta voidaan aavistella.

Citylle voi käydä köpelösti, mikäli se sortuu "puolen kauden tähtien" hankintaan. Hyvän syksyn pelanneet tuoreet nimet ovat kovasti ylihintaisia, eikä heidän jatkuvasta suoritustasosta ole välttämättä nähty kauppaa tukevia merkkejä.

Sheikit uhosivat syyskuussa hankkivansa Manchester Cityyn kaikki maailman parhaat pelaajat, mutta sanoja ei ole otettu jalkapallopiireissä kovinkaan vakavasti.

Axel Witsel, Adriano,Jermaine Pennant, Roque Santa Cruz, Andrei Arshavin, Jermain Defoe ja Jari Litmanen. Siinä seitsikko, joista uskon ainakin viiden vaihtavan työnantajaa tammikuun aikana.

Eniten uskon kuitenkin siihen, että Manchester City tekee jotain todella odottamatonta.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.