Kirjallisuutta ilman hassuja hattuja

Anssi Koskinen

Scifiin, fantasiaan ja kauhuun keskittyvä Finncon järjestetään kolmen vuoden tauon jälkeen taas Jyväskylässä. Pääsymaksuton kirjallisuustapahtuma kerännee tänä viikonloppuna Jyväskylän yliopiston kampukselle tuhansia ihmisiä.

Veikkaanpa kuitenkin, että coni näyttää tällä kertaa aivan erilaiselta kuin yleensä.

Mitä Finnconista on yleensä jäänyt mieleen asiaan vihkiytymättömälle tai satunnaiselle ohikulkijalle? Hassuissa rooliasuissa poseeraavat nuoret, totta kai. Sinitukkainen, niukkaan lolita-asuun pukeutunut pimatsu on toki pysäyttävämpi näky kuin harmahtava scifinörtti; minkä sille voi.

Niinpä tapahtuma onkin näkynyt julkisuudessa juuri animen kautta. Animen, joka ei ole tarkkaan ottaen edes kuulunut Finnconiin, vaan sen rinnalla järjestettyyn ja selvästi pienempään Animeconiin.

Tähän voidaan toki nenäkkäästi lisätä, että animekin kuuluu fantasian ja scifin laajan sateenvarjon alle. Siitä huolimatta Finnconissa ei tänä vuonna järjestetä ainuttakaan animetapahtumaa.

Animecon on ollut Finnconille kuin se ärsyttävän sievä pikkusisko, joka saa kaiken huomion. Epäsuhtaisen kaksikon tiet ovat nyt eronneet ainakin toistaiseksi, ja siinä on sekä hyvät että huonot puolensa. Animeihmisille asia on epäilemättä huono, Finnconin kävijöille vähän molempia.

Aikuisen Finncon-porukan verenpaine ei enää nouse ruuhkaisella alueella maleksivan, selvästi nuoremman animekansan takia. Toisaalta monet olisivat silti olleet kiinnostuneita myös animetapahtumista. Nyt ne jäävät näkemättä.

Animeihmisiä eivät Finnconin luennot ja muut tapahtumat yleisesti ottaen kiinnosta. Viikonlopun pääasia on tälläytyminen, heimotovereiden tapaaminen ja tapahtuma-alueella poseeraaminen. Toki animetapahtumissakin käydään.

Aina löytyi kuitenkin joku nuori animen ystävä, joka Finncon - Animecon-yhteyden kautta vihkiytyi scifin, fantasian ja kauhun maailmaan. Se portti on nyt kiinni.

anssi.koskinen@ keskisuomalainen.fi Kirjoittaja on verkkotoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut