Lännen mies vetää ensin

Tapani Luotola

Afganistanin sodan omat Stasi-arkistot vyöryivät maanantaina koko maailman julkisuuteen, kun Wikileaks-verkkosivusto julkisti yli 92 000 sodan asiakirjaa vuosilta 2004-2009 sotilastiedustelun historian kenties suurimmassa vuodossa kautta aikojen.

Läntisille laatulehdille etukäteen toimitetun aineiston sisältö kertoo sodan arjen monista pienistä yksityiskohdista, mutta kokonaiskuva on johdonmukaisen lohduton. Läntisen liittouman tappiot operaatioissa kostetaan hyökkäyksillä siviilejä vastaan, siviiliuhrien peittely näyttää olevan Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton joukkojen pysyvä käytäntö, salaiset kommandojoukot "eliminoivat" talebanjohtajia ilman oikeudenkäyntiä. Kun lännen miehet ampuvat varmuuden vuoksi kaikkea mikä liikkuu tai kauko-ohjatut ohjukset eivät erota hääseuruetta sissiryhmästä, puhutaan häveliään streriilisti "oheisvahingoista".

The Guardian sanoo asiakirjojen tyhjistävän liittouman viralliset lausunnot siviiliuhreista Talebanin propagandana - pikemminkin ne toimivat todisteina liittouman sotarikoksista. The New York Times toteaa asiakirjojen osoittavan, että muun muassa lämpöhakeutuvin ohjuksin aseistautunut Taleban on vahvempi kuin koskaan, huolimatta Yhdysvaltain Afganistanin sotaan jo käyttämistä lähes 300 miljardista dollarista.

AFGANISTANIN poliisi syyllistyy väkivaltaan, korruptioon, ihmissieppauksiin ja kiristykseen ja osa poliiseista toimii yhteistyössä talebanien kanssa. Yhdysvaltain tärkein alueellinen liittolainen Pakistan vehkeilee kaksinaamaisesti organisoimalla amerikkalaisia vastaan Afganistanissa sotivia kapinallisryhmiä. Pakistanin tiedustelupalvelu ISI oli osallisena yrityksissä murhata Afganistanin presidentti Hamid Karzai ja myrkyttää liittouman joukkojen elintarvikkeet. ISI:n yhteydenpitoa talebaneihin kuvataan säännölliseksi. Kaiken tämän Yhdysvaltain armeija kertoo siis itse sotilasraporteissaan.

Ja sota jatkuu kaiken aikaa. Samaan aikaan kun asiakirja-aineistot tulivat julki, presidentti Karzai ilmoitti Naton raketti-iskun surmanneen 52 siviiliä eteläisessä Afganistanissa.

VIRALLISET reaktiot vuotoon kertoivat suuresta hämmennyksestä. Yhdysvaltain hallitus leimasi tiedot vanhentuneiksi mutta varoitti niiden vaarantavan kansallisen turvallisuuden. Kuulostaa ristiriitaiselta.

Kohukaan ei estänyt kongressin edustajainhuonetta hyväksymästä presidentti Barack Obaman joulukuussa päättämälle Afganistanin joukkojen täydennykselle 33 miljardin dollarin rahoitusta. Aiemmin tässä kuussa Yhdysvallat lupasi Pakistanille jälleen 500 miljoonaa dollaria "yhteiseen taisteluun". Rikkaalla maalla on varaa rahoittaa myös omia vihollisiaan.

Liittolaismaissa epäsuositun sodan epäonnistumisten yhteenveto herättää varmasti jyrkempiä reaktioita. Afganistanissa on 140 000 Yhdysvaltain ja liittouman sotilasta, enemmän kuin Neuvostoliitolla oli koskaan 1980-luvulla. Miksi niitä pidetään siellä, jos ne eivät näytä saavan aikaan muuta kuin vahinkoa?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut