Huh hellettä, huh ilmastonmuutosta?

Petja Savoila

Nyt se on vihdoin täällä. Se, mistä viime talven apokalyptiset mittasuhteet saavuttaneen pakkashelvetin aikana haaveiltiin. Helle. Tuo suuri väräjävä kuumuus, joka käärii maamme tukahduttavaan syleilyynsä kuin kontillinen vastakeitettyä velliä.

Sitä mukaa kun aivomme pehmenevät auringon porottaman katuasfaltin tahdissa ja elämänrytmi hidastuu raukeaan etelänmeren tempoon, alkaa sosiaalisessa mediassa kuhina.

AINA KUN ikkunan takana tapahtuu jotain äärimmäistä, ovat itseoikeutetut asiantuntijat liikkeellä jämpteine näkemyksineen. Keleistä keskustelun kärjessä on suomalaisten kansallislaji, yleinen asiain laidasta kitiseminen. Viime talvena oli toki järjettömän kylmä järjettömän pitkään ja tästä nutina oli vain terve hätähuuto pakkasherran siperialaisen visiitin venyessä.

Nyt kahvipöytien ja keskustelupalstojen aihe numero yksi on helteistä selviäminen. Että mitkä räppänät auki teillä nukutaan ja kuinka monta boforia se naapurin uusi tuuletin myllyttää. Mutta jokapäiväisyyksien vanavedessä katalan hauen tavoin polskii keskustelu ilmastonmuutoksesta.

VIIME TALVENA ilmastonmuutos oli asiantuntijoiden toimesta peruttu. "Jos on näin kylmä, niin ei se peijakas voi lämmetä", kuului argumentti. Nyt ovat liikkeellä vastajoukkueen ekspertit, joiden mielestä Skandinavian ylle parkkeerannut lämmin ilmamassa on saletti merkki planeetan termostaatin poksahtamisesta.

Kuin taskulampun valokeilan perässä säntäilevän kissan tavoin, on sosiaalisessa mediassa suuremmassa äänessä aina se sakki, jonka profetioita elohopean liikkeet lämpömittarissa tukevat.

Kaupallisessa mediassa ilmastonmuutosrevittelyt tämän helleaallon osalta ovat antaneet vielä odottaa itseään, mutta sekin lienee vain ajan kysymys - etenkin jos helteet rikkovat ennätyksiä kestossaan tai lämmössään.

TIEDEYHTEISÖSSÄ faktat ovat olleet selvillä toki jo pitkään. Pallo lämpenee, johtuen kasvihuonekaasujen määrän kasvusta ilmakehässä. Tällä hetkellä merkittävin kaasukehän koostumuksen muutokseen vaikuttava tekijä näyttäisi olevan ihmiskunta, jonka intohimo maankuoren tyhjentämiseen fossiilisista polttoaineista ei näytä vähentyneen, ympäristöpuheista huolimatta.

Lähivuosina on luvassa lämpimämpiä kelejä myös auringon aloitettua aktiivisuudessaan vihdoin uuden syklin.

KÄYTÄNNÖSSÄ PUHUTAAN lähivuosikymmeninä asteen kymmenyksien noususta planeetanlaajuisesti. Muutos on sen verran pieni, kun työnnetään pää ulos ikkunasta, että se jää huomaamatta, mutta pitkällä aikavälillä ja suuremmassa skaalassa muutokset näkyvät.

Rautalangasta väännettynä, kahden asteen muutos vuosisadassa tarkoittaa Jyväskylässä heinäkuussa nousua 16,5 asteesta celsiusta 18,5 asteeseen. Sen sijaan esimerkiksi kasvillisuusvyöhykkeiden osalta muutos on jo merkittävä. Arktisilla alueilla puuraja kirmaa jo pienenkin lämpenemisen myötä kohti pohjoista kuin lauma kiimaisia enttejä.

Suomessa päivän sää on riippuvainen siitä, mistä päin tuulee. Ilmastonmuutos tuo omat muutoksensa tähänkin. Viime talvena ei tuullut etelästä niin kuin yleensä, nyt tuulee ja se näkyy.

Mutta Pekka Poutaa mukaillen: älkää murehtiko, kyllä se siitä jouluksi viilenee.

Kirjoittaja on B-osan tuottaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut