"Mitäs läksitte, homot!"

Anssi Koskinen

Seksuaalisten vähemmistöjen tasa-arvoa ajaneeseen Helsinki Pride -kulkueeseen viime viikolla tehty kaasuisku avasi suomalaisten kielenkannat, eikä jälki ollut kaunista. Heti alkuun on sanottava, että asiasta tuskin juuri keskusteltiin kahvipöydissä. Mitä muuta siitä olisi saattanut sanoa, kuin että onpa kamalaa? Netin keskustelupalstat ovat sen sijaan ihan erilainen ympäristö ja keskustelunavaukset sen mukaisia.

YLEISILLÄ FOORUMEILLA ei keskustella, siellä soditaan. Samanmielisiltä nimimerkeiltä saa tulitukea fasistisille mielipiteille, joita ei naamatusten kehtaisi laukoa.

Laitetaan kommenttiin yllättävä kärki tyyliin "mitäs läksitte, homot", ja maustetaan vaikkapa Vanhasta testamentista ammennetulla moralisoinnilla. Näin unohdamme iskussa kyynelkaasua nielleiden pikkulastenkin tuskat.

Siitä vasta parku pääsee, jos moderaattori puuttuu keskusteluun. Onhan puskista huutelijoilla oltava ilmaisunvapaus; vapaus ilman vastuuta ja pelkoa kasvojen menettämisestä. Samat ihmiset puhuvat moraalista ja suoraselkäisyydestä.

MEDIA EI OLE syytön. Mediatalot ylläpitävät monia keskustelupalstoja ja antavat mahdollisuuden ylilyönneille. Keskustelun herättämistä ja ruokkimista pidetään toisinaan itseisarvona.

Ylekin kertoi, kuinka heidän nettikeskustelijansa paheksuivat rauhanomaista kulkuetta ja tasavallan presidenttiä, koska hän tuomitsi kaasuiskun. Jutussa oli mukana lainauksia nimettömistä nettikommenteista, eli ilmaista mainosta puolirikollisille hörhöille.

Onko keskustelun herättäminen todella tärkeämpää kuin mikään muu? Portinvartija voisi myös vartioida sitä porttia ja ohjata mellastajat vaikka "maahanmuuttokriittisten" Hommafoorumille.

HOMMALAISET vetivätkin hienosti pisteet kotiin koko kaasuiskukeskustelussa. He ovat väkeä, joka toivoo että "asioista puhuttaisiin oikeilla nimillä". He kutsuvat rasistisia kannanottojaan "maahanmuuton kritiikiksi". Se siitä rehellisyydestä ja asioiden oikeista nimistä.

No, Hommafoorumin salapoliisit keksivät heti, että syypäänä ovat ääri-islamilaiset. Heitä paheksuttiin: hyökkäsivät, perkele, pienten suomalaislasten kimppuun!

Ääni kellossa muuttui heti, kun selvisi, että pidätetyillä suomalaisnuorukaisilla on natsisympatioita. "Ei se nyt niin vakavaa ollut", sekä tietysti "mitäs läksitte, homot!" Palstan fiksummat yrittivät sentään hillitä takinkääntäjien mellastusta, jottei se todellinen karva paljastuisi jälleen kerran.

Tämä on ehkä utopiaa, mutta kokeillaan: mitä luulette, olisiko maailma hieman valoisampi paikka, jos netissäkin keskusteltaisiin ihan vain omalla nimellä ja naamalla?

Kirjoittaja on verkkotoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut