Ei se mikään yllätys ole

Pekka Mervola

Mari Kiviniemi (kesk.) nimitettiin uudeksi pääministeriksi tiistaina päivällä ja saman päivän iltana tehtävän jättänyt Matti Vanhanen (kesk.) teki oman päätöksensä. Vuorokausi myöhemmin tuli tieto Vanhasen siirtymisestä Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi.

Vanhasen päätöstä on julkisuudessa kuvailtu yllätykseksi.

Sitä se ei ole. Yllätyspuheet kertovat ihmisten odotuksista. Pitkäaikaisen pääministerin ja puoluejohtajan odotettiin siirtyvän johonkin poliittiseen palkintovirkaan tai ulospäin kultaisia kuoria hehkuvaan tehtävään.

Perheyritysten liitto on pieni. Vanhasen lisäksi sen palkkalistoilla on puolenkymmentä ihmistä. Liiton tehtävänä on edistää suomalaisten perheyritysten etuja. Se pyrkii vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon niin, että perheomistuksen näkökohdat tulevat huomioiduksi.

Vanhanen on omien teidensä kulkija. Hän ei näytä toteuttavan muiden odotuksia ja saa sen takia aikaan hämmennystä ympäristössään. Ilmeisesti Vanhanen ei myöskään ole muodollisen aseman perään, vaan hän on enemmän tekijätyyppi.

PÄÄMINISTERIN siirtyminen takaisin normaalielämään ei ole helppoa. Viimeaikaisista pääministereistä Paavo Lipponen (sd.) ja Esko Aho (kesk.) ovat tästä esimerkkejä. Varsinkin Ahon normalisoituminen presidentinvaalikampanjan jälkeen näytti vaikealta. Harvardin vuosi oli pakoa todellisuudesta.

Nyt Aho on Nokian yhteiskuntasuhdejohtaja ja sitä ennen Sitran ykkösmies. Palautuminen politiikan ulkopuoliseen maailman onnistui.

Yleensä pääministerit pysyvät politiikassa. Vanhanenkin olisi voinut jatkaa kansanedustajana tämän kauden loppuun ja uusia kansanedustajuuden ensi vuoden vaaleissa. Hänelle olisi sopinut myös rivikansanedustajan rooli.

NUOREN POLVEN poliitikot ovat poliittisen uran lakipisteen jälkeen samassa ongelmassa. Jatkaako poliitikkona vai olisiko edessä toinen elämänura?

Todennäköisesti moni siirtyy aikanaan politiikan ulkopuolelle. Erilaiset edusvalvontaorganisaatiot palkkaavat mieluusti poliittisia suhteita ja kokemusta omaavia ihmisiä. Tästä on näyttöä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Suvi-Anne Siimes siirtyi Lääketeollisuuden etujärjestöjohtajaksi. Pia-Noora Kauppi, kokoomuksen europarlamentaarikko, meni Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajaksi.

Tällä vuosikymmenellä Jyrki Katainen (kok.), Jutta Urpilainen (sd.) ja Mari Kiviniemi (kesk.) ohittavat poliittisen uransa huipun. Mitä he tekevät?

Katainen siirtyy todennäköisesti yksityisen puolen työhön. Hän tuskin jää politiikkaan loppuiäkseen. Urpilaisen ja Kiviniemen valintoja on vaikeampi ennustaa.

Toivottavasti kukaan heistä ei asetu poliittisten virkanimitysten kautta keinovihreälle oksalle.

Vanhasen ratkaisu siirtyä julkisen puolen ulkopuolelle on terve. Pääministeri ei etsityttänyt itselleen työpaikkaa, vaan ilmeisesti aivan aidosti ilmoitti itse kiinnostuksensa avoinna olleeseen tehtävään.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut