Hallitus vie Suomea vakaasti kasvu-uralle

Henna Virkkunen

Tiistaina tehtäväänsä nimitetty Kiviniemen hallitus aloittaa työnsä tilanteessa, jossa maailmanlaajuisen taantuman jäljet ovat näkyvissä ja talouskehitykseen liittyy edelleen paljon epävarmuutta. Tuoreen hallituksen kannanotto, "minihallitusohjelma", keskittyykin vahvasti talouden vakauttamiseen ja Suomen saamiseen kestävälle kasvu-uralle. Vaikka hallituksen piirissä oli pohdittu mahdollisuuksia käynnistää samalla iso kasvua tukeva veroremontti, se todettiin tässä tilanteessa liian riskialttiiksi. Vakautta ei kannata nyt horjuttaa, vaikka uudistusmieltä riittäisikin.

Suuren verouudistuksen aika on ensi vuoden puolella, kun tilanne maailman rahoitusmarkkinoilla on saatu vakautettua ja Suomen talous sitä myötä urilleen. Hyviä eväitä jatkopohdinnoille tarjoaa alkuviikosta julkistettu Hetemäen veroryhmän väliraportti. Toimettomaksi hallitus ei verotuksen suhteen toki tulevan syksynkään aikana jää.

Vanhasen hallituksen käynnistämää ekologista verolinjaa jatketaan muuttamalla energiaverot ympäristöperusteiseksi. Elokuun budjettiriihessä puolestaan arvioidaan ne verotoimet, joilla voidaan edistää maltillisia palkkaratkaisuja ja tukea kansalaisten ostovoimaa.

VALITETTAVASTI on kuitenkin todettava, etteivät tummat pilvet maailmantalouden taivaalta ole vielä täysin haihtuneet. Sinänsä voidaan olla tyytyväisiä, että EU-tasolla on pystytty tekemään todella merkittäviä ratkaisuja euroalueen vakauttamiseksi. Luottamusta lisää myös se, että kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet taloutensa tervehdyttämiseen. Seuraavaksi on määrä julkaista Euroopan pankkien ns. stressitestit, jonka perusteella pankkien tilanteesta saadaan tarkempi kuva.

Suomi on toiminut hyvin aktiivisesti EU:n rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyden ja kestävyyden parantamiseksi. Tätä työtä on jatkettava, sillä tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentaminen vaatii toimivat ja terveet rahoitusmarkkinat.

Suomen harjoittama kansallinen elvytyspolitiikka on osoittautunut varsin onnistuneeksi. Sen ansiosta työttömyys ei ole kasvanut ollenkaan sellaiselle tasolle, kuin raju bruttokansantuotteen romahdus olisi pahimmillaan voinut tarkoittaa.

ERITYINEN huoli nyt on kuitenkin nuorista. Kun työnantajat ovat pyrkineet pitämään kiinni nykyisistä työntekijöistä, ei uusia ole voitu palkata. Näin nuorten työttömyys on kasvanut. Meillä ei ole varaa menettää yhtään sukupolvea. Siksi hallitus on tehnyt työtä nyt erityisesti sen eteen, että jokainen opinnoista valmistuva nuori saisi työ- tai harjoittelupaikan, ja koulutusta vailla olevat nuoret opiskelupaikan.

Kiviniemen hallitus linjasikin omassa kannanotossaan, että tavoitteena on varmistaa jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle koulutuspaikka. Määrällisesti meillä on kyllä paikkoja riittävästi niin Keski-Suomessa kuin valtakunnallisesti. Ongelma on se, etteivät nuorten omat toiveet ja koulutustarjonta aina kohtaa.

Valtaosa perusopetuksen päättäneistä nuorista sai hakemansa koulutuspaikan kevään yhteishaussa. Viime viikolla julkistetut yhteishaun tulokset osoittivat, että kuitenkin noin 6000 peruskoulun päättänyttä ei saanut vielä koulutuspaikkaa. Toisaalta vapaaksi jäi enemmän, noin 10 000 paikkaa, pääosin maaseutulukiossa. Erityistä painetta on ammatillisessa koulutuksessa, jonka suosio on ilahduttavasti kasvanut. Hallitus onkin lisännyt ammatillisen koulutuksen paikkamäärää useaan otteeseen. Viimeisimmät 2760 lisäpaikkaa sain jakaa koulutuksen järjestäjille tämän viikon torstaina.

NYT kesän aikana jokaisessa kunnassa niin opinto-ohjaajien kuin muidenkin keskeisten koulutuksesta vastaavien viranhaltijoiden on tehtävä ankara järjestely- ja yhteensovitustyö sen varmistamiseksi, ettei yksikään peruskoulun päättänyt nuori jää tyhjän päälle.

Jokaiselle kyllä löytyy koulutuspaikka; joko lukiosta, ammatillisesta koulutuksesta, erilaisista valmistavista koulutuksista tai työpajalta, mutta se vaatii aikamoista henkilökohtaista ohjausta ja suunnittelua.

Tässä myös onnistutaan, kun toimeen tartutaan. Onnistuneita ja kannustavia esimerkkejä tästä viime vuodelta ovat esimerkiksi Kainuun maakunta ja Vantaan kaupunki, jotka päättivät, että kaikille nuorille koulutuspaikka järjestetään. Ja näin myös tapahtui.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja ja opetusministeri Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut