Nämä kisat ovat koko Afrikan yhteistä omaisuutta

Wesa Koistinen

Etelä-Afrikka kerää suurimman huomion meneillään olevista MM-kisoista, mutta paikan päällä ne mielletään koko Afrikan yhteiseksi omaisuudeksi.

Paikalliset kannattavat kotijoukkueen ohessa yhtä lailla muitakin Afrikan joukkueita paitsi Algeriaa. Pohjois-Afrikka ei tunnu olevan suuressa huudossa mantereen eteläpäässä.

Ensimmäinen afrikkalainen täysi potti tuli, kun Ghana kepitti Serbian. Lehdissä otsikoitiin enemmänkin Afrikan kuin Ghanan menestyksestä.

Sama oli tilanne myös televisiolähetyksissä, joissa annetaan täysi tuki ja enemmänkin kaikille Afrikan joukkueille.

PAHAA SANAA EI sanota kannattajistakaan, eikä etenkään vuvuzeloista. Jos Fifa olisi päättänyt kieltää äänekkäät torvet, siitä vasta olisi noussut älämölö. Torvien töristelyssä ei ole kyse pitkäaikaisesta kulttuurista, mutta afrikkalaisten ote muovitötteröihin on pitävä. Paikalliset fanit eivät lähde liikkeelle ilman vuvuzelaa, pelaa kentällä kuka tahansa.

Ja vuvuzelat soivat myös öisin ja joka paikassa. Aivan kuin koko Johannesburg olisi täynnä pieniä lapsia, jotka ovat saaneet uuden lelun.

PELAAJIEN VINKKELISTÄ on jo kuulunut lukuisia vuvuzeloja vastustavia kannanottoja. Myös eurooppalaiset turistit ovat osin kyllästyneet jatkuvaan törinään.

Torvien kieltäminen kesken kisojen olisi kuitenkin ollut tyhmä ja tyly teko Fifalta. Vuvuzelojen äänekkyys on varmasti ollut kaikkien tiedossa viimeistään vuoden takaisen Confederations cupin jälkeen.

Jos torvet olisi kielletty nyt, se olisi koettu loukkaukseksi afrikkalaisia kohtaan.

Itse olisin mieluummin ilman jatkuvaa pärinää, mutta tämän ihmisen elämässä niin lyhyen ajan olen valmis sulattamaan paikallisen tavan.

VUVUZELA-ONGELMAN ohessa kohua on saatu aikaiseksi Jabulani-nimeä kantavasta Adidaksen uudesta kisapallosta.

Pitkälle lentävää ja kovissa potkuissa rajusti leijailevaa palloa ovat arvostelleet muun muassa maalivahdit Julio Cesar ja David James.

Veskarit ovat kyselleet ääneen onko kyse oikeasti jalkapallosta. Jabulani aiheuttaa selviä ongelmia myös kenttäpelaajille. Pitkät syötöt ovat karkailleet alkupeleissä jatkuvasti ylimittaisiksi.

Pallossa on myös omat hyvät puolensa: kunhan pelaajat pääsevät sinuiksi Jabulanin kanssa on varmasti luvassa komeita kaukolaukauksia.

Argentiina hyödyntää jo pelitavassaan uutta palloa avaamalla maalipotkut vastustajan 16 metrin rajan tuntumaan. Samaan pyrki ajoittain myös Hollanti.

Tämä on selkeä uusi taktinen ase jalkapallossa. Ja mielenkiintoinen sellainen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut