Olen nähnyt Kölnin tuomiokirkon

Tuomas Heikkilä

Vaikka aihe kuinka kyllästyttäisi, palstanpitäjän on pakko vielä palata jääkiekon MM-kisakaupunki Kölniin. Sillä taistojen tauottua hän heittäytyi kollegansa Keisari Kärjen kera yhdeksi päiväksi turistiksi. (On tosin esitetty sellaisiakin näkökohtia, että palstanpitäjä ja Keisari olivat täydellisiä turisteja koko kaksiviikkoisen reissun.)

Kölnissä on, kuten keski- ja eteläeurooppalaisissa suurkaupungeissa on tapana, merkittävä kirkko. Kölnin tuomiokirkko. Nautittuaan tuomiokirkon läheisessä ravintolassa kelvottoman, mutta hitaan palvelun ryydittämän lounaan, he päättivät suorittaa perinteisen turistirituaalin ja kiivetä kirkon kellotorniin pällis- ja töllistelemään. Tornilla on korkeutta 157 metriä.

Kauhukseen palstanpitäjä huomasi, että toisin kuin Milanon duomossa, Kölnin domessa torniin ei ole jälkikäteen rakennettu hissiä. Opastetaulu kertoi, että ylös on matkaa 533 porrasta. Taulussa luki myös, että edestakainen matka ylös ja alas kestää noin puoli tuntia.

MM-kisoissa lähes joka aamu lenkkeillyt Keisari nauroi aika-arviolle pilkallisesti. Palstanpitäjäkin hymähteli, vaikka todellisuudessa häntä hirvitti.

KIPUAMINEN alkoi. Näyttääkseen rimppakinttuiselle matkatoverilleen närhen munat, palstanpitäjä otti vetovuoron. Hän lähti liikkeelle vetävällä askeleella ja elvisteli mennessään pikkujunnuvuosina kiekkokaukaloissa väkivahvoiksi marinoituneilla reisilihaksillaan.

Palstanpitäjä retuutti 90-kiloista ruhoaan kohti korkeuksia ja uskotteli itselleen, että kipuaminen ei vaadi fyysistä kuntoa, vaan lähinnä lujaa tahtoa. Ja sitähän hänellä riittää!

Suunnilleen niillä hetkillä, kun palstanpitäjä alkoi saapua hämärän rajamaille, vastaan hypähteli ehkä noin kymmenvuotias tyttö. Äitinsä ja isänsä tallustivat perässä. Siinä hypähdellessään tyttö laski rappusia.

- Jos tuon penskan laskelmat pitävät paikkansa, meillä on vielä 350 porrasta jäljellä, huikkasi kepeällä askeleella seuraava Keisari hyväntuulisesti.

Kolmesataaviisikymmentä! Scheiße! Palstanpitäjä kuvitteli kiivenneensä jo ainakin neljäsataa, porrasta kun todellinen määrä oli 183. Ulkona oli 25 astetta lämmintä, kivisen katedraalin ahtaassa porraskäytävässä huomattavasti enemmän.

- Siihen nähden, että ollaan Herran huoneessa, täällä on ihan helvetin kuuma, palstanpitäjä puuskutti vastaukseksi ja hikoili vuolaasti.

ALASPÄIN HOIPPUESSA nestehukka (lat. aqua lupus) sai palstanpitäjän näkemään ja kuulemaan kangastuksia. Olen nähnyt Kölnin tuomiokirkon, Vuokko Hovatta ja Terhi Kokkonen lauloivat, nuorina ja raikkaina, vuonna 1997. Väsyneet leijonat sekoittuivat jostain syystä samaan biisiin.

Toivuttuaan palstanpitäjä ymmärsi, että Kölnin tuomiokirkosta lauletaan kappaleessa Minä suojelen sinua kaikelta. Väsyneet leijonat puolestaan seikkailevat Ultra Bran viisussa Savanni nukahtaa.

Kauhukseen hän muisti myös, että noiden kappaleiden sanoittaja, Anni Sinnemäki, on nykyään Suomen työministeri.

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut