Pakoon lähteminen olisi vastuuttomuutta

Mauri Pekkarinen

Talouden kriisi toisensa jälkeen näyttää olevan totta tämän ajan maailmassa. Ensin amerikkalaisten yli varojen eläminen ja maailmanlaajuinen finanssikriisi ja nyt Euroopassa eräiden euromaiden törsäily järisyttävät maailmaa.

Euromaista Kreikassa tilanne kärjistyi viime viikolla äärimmilleen. Oli toiminnan aika. Kriisi oli leviämässä yli euroalueen ja aiheuttamassa maailmanlaajuisen kriisin.

Euromaana myös Suomessa on jouduttu ikävien ratkaisujen eteen. Pitäisikö sallia Kreikan kaatuminen ja sen seurauksena ainakin Portugalin ja Espanjan talouksien romahdukset vai mennä euron tuomalla velvoitteella muiden mukana pelastustöihin?

KESKUSTALLE johtavana hallituspuolueena tilanne on ollut erityisen hankala. Näin siksi, että keskusta vastusti Suomen liittymistä euroalueeseen vuonna 1998 eduskunnan äänestäessä asiasta.

Keskustan päätöksenteon perustaksi valmistamassani raportissa lähdettiin siitä, että Suomen ei tule mennä mukaan euroalueeseen, koska lähinnä kaltaisemme taloudet Ruotsi, Britannia ja Tanska jättäytyivät rahaliiton ulkopuolelle. Paavo Lipposen ja Sauli Niinistön hallitus - vihreät ja vasemmistoliitto mukana - veivät Suomen kuitenkin mukaan.

Rehellisyyden nimissä: Euro on taakse jääneen vuosikymmenen aikana ollut monessa meille avuksi.

Parin kolmen viime vuoden aikana olemme nähneet yhteisen rahaliiton nurjat puolet. Metsäteollisuuden ongelmien tullessa Ruotsin kruunu jousti ja pelasti Ruotsin metsäteollisuuden selviytymisen pienin vaurioin. Euron joustamattomuus takasi sen, että me menetimme markkinoita ja jälki on ollut sen mukaista.

JA NYT ovat edessä euroalueen toisen tyypin ongelmat.

Rahaliittoon kuuluvat maat eivät ole kyenneet kontrolloimaan riittävästi yksittäisen maiden finanssipolitiikkaa. Ennen pitkää toisten törsäily oli kaatua ainakin jossakin muodossa muidenkin euromaiden kannettavaksi.

"Päästäkää Kreikan valtio konkurssiin tai erottakaa se rahaliitosta" on ollut suosittu neuvo. Juuri niin tekisikin mieli tehdä.

Mutta sellaisenkin ratkaisun maksumieheksi joutuisi koko Euroopan unioni ja kaikki eurooppalaiset maat. Puolen Euroopan konkurssi veisi kasapäin eläkerahojamme, aiheuttaisi täydellisen laman ja työttömyyden.

Neuvoteltu Kreikan pelastusoperaatio, joka hyvällä tuurilla ei vie meiltä mitään ja eikä huonollakaan vie enemmän kuin täydellinen katastrofi, on nyt oljenkortemme, joka saattaa kestää. Yhtään euroa ei Kreikalle makseta, ellei se ensin tee valtavia taloutensa tervehdyttämistoimia.

MYÖS KESKUSTAN, johtavana hallituspuolueena - niin euron vastustajia kuin olimmekin - on nyt oltava puolustamassa epäonnistuneita ratkaisuja.

Pakoon lähteminen olisi vastuuttomuutta. Kreikka-paketin lisäksi olemme asettumassa yhteiseen vahvaan rintamaan puolustamaan valuuttaamme mittavalla rahoitus- ja takauspaketilla, etteivät markkinavoimat voi kaataa Eurooppaa. Olemme samalla esittämässä merkittäviä uudistuksia niihin pelisääntöihin, joilla jatkossa toimitaan. Vanha elämä yhteisessä rahaliitossa ei kerta kaikkiaan tule kysymykseen.

Oppositiossa etenkin SDP:n käyttäytyminen on ollut uskomattoman vastuutonta. Tämä Lipposen johdolla Suomen euroon vienyt joukkue juoksee nyt käpykaartiin, kun tehdyistä ratkaisuista pitäisi kantaa vastuuta.

Kreikan lainapapereiden korot räjähtivät jo 18 prosenttiin ja oli miltei tunneista kysymys, ettei olisi tapahtunut vielä pahempaa.

SDP:n väite, että Suomen hallitus voisi komentaa muun maailman pankkeja antamaan velkansa anteeksi ja käynnistää tätä varten uudet neuvottelut, on ihmisten täydellistä hämäämistä.

Hulttiomaisesti elävien takuumieheksi meneminen on äärimmäisen vastenmielistä. Kun se kuitenkin on valtavasti parempi vaihtoehto kuin käpykaartiin loikkiminen, se on tehtävä.

Historiallista on, että SDP on nyt asettunut lopullisesti perussuomalaisten rinnalle.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja ja elinkeinoministeri Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut