Valloittaja sanelee kovat ehdot

Pekka Mervola

Euromaat ovat jyrkänteen reunalla. Kukaan ei voi sanoa, onko edessä pudotus vai hallittu käännös. Kreikan valtiollinen huijaritalous on uusintanäytös syksyltä 2008. Silloin Yhdysvaltain keskuspankki päästi sijoituspankki Lehman Brothersin konkurssiin. Euromaat yrittävät nyt toimia toisin.

Kreikkaa ei päästetä selvitystilaan, vaikka pelastajia inhottaa pumpata rahaa loisen lailla euroyhteisössä eläneelle maalle. Kreikka on vääristellyt talouslukujaan koko 2000-luvun, jotta se pääsisi kiinni euroalueen etuihin.

Onko Kreikkaa pakko lainoittaa 110 miljardilla eurolla? Suomalaiset antavat lainaa 1,5-1,6 miljardia euroa eli 280 euroa jokaista kansalaista kohti. Saksalaiset antavat 22 miljardia.

Parhaimmillaan Suomi saa rahan takaisin 150 miljoonan euron korkotuoton kanssa. Mutta on myös riski. Laina voi jäädä saamatta takaisin.

Muutkin vaihtoehdot ovat huonoja. "Laina tai lama", valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo.

KAUHUKUVA on, että Kreikasta alkaa pankkeja kaatava talouskriisi. Saksan ja Ranskan pankeilla on kymmenien miljardien vastuita Kreikassa. Myös suomalaisilla eläkevakuutusyhtiöillä on iso Kreikka-riski, 2,5 miljardia euroa.

Jos Kreikka menettää uskottavuutensa, saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja menee nurin.

Kreikalla erääntyy 8,5 miljardin lainat tämän kuun 19. päivänä. Kreikan valtion lainojen marginaali on ollut 15-20 prosenttia.

Kreikka on siis jo luottokelvoton. Sen voi pelastaa vain euromaiden laina. Muuten se kaatuu selvitystilaan. Maan talousjärjestelmä romahtaa: kukaan ei saa palkkojaan, raha ei liiku ja edessä voi olla vallankumouksia.

Samalla voi romahtaa luottamus valtionlainojen turvallisuuteen. Kreikka olisi ensimmäinen kehittynyt maa, joka ei maksaisi velkojaan.

Valtiolainojen korot nousisivat ja Suomenkin veloistaan maksama korkorasitus kasvaisi. Ja talouden uusi syöksy saattaisi alkaa. Tuplavee olisi totta.

AJANPELUU voi onnistua. Euromaiden kolmivuotinen lainaohjelma on tiukka. Kreikka saa rahaa tipoittain. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja EU:n komissio tarkistavat neljännesvuosittain, että saneeraustoimet on tehty.

Kreikka on nyt vallattu maa, vaikka yhtään sotilasta ei ole marssinut sen maaperälle. Kreikan hallituksen päätökset on saneltu IMF:ssä ja Emussa. Valtion leikkauslistat ovat kolmeksi vuodeksi valmiina. Kreikan hallituksen tehtävänä on vain toteuttaa ne.

Arvonlisävero nousee. Eläkeiät myöhentyvät jopa 15 vuotta. Sosiaalipalveluja karsitaan ja niin edelleen. Leikkaukset ovat 13 prosenttia bkt:stä.

Edessä voi olla Kreikan sisäinen romahtaminen. Leikkaukset ovat kovia. Mielenosoitukset voivatkin yltyä vallanvaihdoksiksi. Sen tie päässä voi olla mitä vain.

Kreikan kriisillä on hyviä puolia. Euro on jo heikentynyt. Se piristää Suomen vientiä. Myös EKP:n korot pysyvät alhaalla eli asuntovelalliset hyötyvät.

Jos Kreikka ei selviä, edessä on talousmyllerrys ja omaisuuksien uudelleenjako Euroopassa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut