Saarijärveltä Kyyjärven suuntaan

Lasse Kangas

Kokkola-Viipuri -tie oli muinoin nykyisen Keski-Suomen seutujen merkittävä kulkureitti. Se oli vähän niin kuin nelostie tänä päivänä.

Kokkolan suunta ei ole toisarvoinen nytkään.

Valtatie 13 Äänekoskelta Kyyjärvelle on - tai ainakin sen pitäisi olla - luontainen Saarijärven seudun yhteistyölle suuntaa antava väylä.

SAARIJÄRVEN suurimmat metalliteollisuusyritykset ovat Ariterm Oy:n kattilatehdas, Logstor Finland Oy:n kaukolämpöputkistotehdas sekä FinnRotor Oy, joka valmistaa muun muassa nostureiden kääntölaitteita. Muita merkittäviä metalliteollisuusyrityksiä ovat Saarijärven Päätytuote Oy ja RTA-Metalli Oy.

Kun Saarijärveltä siirrytään Karstulan Humppiin, on tultu kansainvälisesti tunnetun hirsitalovalmistajan Honkarakenne Oyj:n valtakuntaan.

Karstulassa on myös metalliteollisuutta. Meteco Oy:n Karstulan tehdas on konepajateollisuuden vaativia tuotteita ja järjestelmiä valmistava alihankintayritys.

Kyyjärveltä on mainittava ensimmäisenä Betset Oy. Jo vuonna 1950 toimintansa aloittanut perheyritys on maan neljänneksi suurin elementtirakenteita teollisuus-, toimisto- ja asuntokohteisiin valmistava betonialan firma.

Kyyjärvellä on lisäksi vahvassa kehitysvaiheessa biolämpökeskuksia valmistava Tulostekniikka Oy.

Pienessä pitäjässä on yrittämisen meininkiä. Palettikin sen todistaa.

Kyyjärveltä kannattaa jatkaa maakuntarajan yli Perhoon. Siellä tulee ensimmäisenä vastaan Möttösessä kuuluisa Jetta-Talo Oy.

13-tien tuntumassa on metalli- ja rakennusteollisuuden ketju. Kolmanneksi on noussut bioenergian käyttöön liittyvien laitteiden valmistus.

Saarijärven Kaukolämpö Oy on pitkään ollut bioenergian tutkimuksen ja kehittämisen edelläkävijä. Bioenergiaa kehitetään myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutissa, jonka bioenergian koulutus- ja kehittämiskeskus sijaitsee Saarijärvellä.

Alueella on muutenkin paljon aktiivisuutta. Erikseen on mainittava Kannonkosken Piispala, suosittu luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Kivijärven rannalla.

MONET ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että alueen kuntien yhteistoiminta Saarijärvi-Kyyjärvi -suunnassa on edennyt perin nihkeästi.

Sitäkin on pohdittu, voisivatko alueen yritysjohtajat olla avaamassa tietä yhteistoiminnalle. Teollisuuden ja muun elinkeinoelämän vastuunkantajat tietävät parhaiten, mitä yhteistyöllä olisi voitettavissa.

Yritysjohtajien asettautuminen alueen yhteistyön suunnannäyttäjäksi voisi hyvinkin avata uuden näkymän. Lähtökohdat ovat hyvät, mutta vauhdittajaa 13-tien tuntumassa olevien pitäjien yhteistyö kaipaa.

Olisiko teollisuusneuvos Hannu Löytönen Kyyjärveltä sopiva kokoonkutsujaksi? Betsetistä lähtee päivittäin parikymmentä rekkakuormaa rakennuselementtejä maailmalle. Yritys on kasvussa. Tuotantoa on Pietarissakin, jonne rakennetaan seuraavaksi kokonaan uusi tehdas.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.