Särkyneiden yhteisöjen surmia

Pekka Mervola

Espoon Sello, Jokelan ja Kauhajoen koulut, Kuopion tori. Miksi mies surmaa neljä ihmistä ja entisen naisystävänsä? Miksi oppilas ampuu saman koulun oppilaita? Miksi mies ampuu torilla ohikulkijoita?

Silmitön väkivalta pelottaa ja herättää vaikeita kysymyksiä. Niihin ei löydy vastauksia.

Ihmisten pahaa ei saa pois. Kautta aikain on ollut väkivaltaa, jonka syytä on vaikea ymmärtää.

Nyt media levittää väkivallan meidän kaikkien eteen. Ibrahim Shkupollin laukaukset Espoossa olivat kahden tunnin kuluttua kaikkien verkkolehtien pääuutisia. Koko media täyttyi laukauksista ja entisen naisystävän murhaamisesta.

Uutinen levisi myös tehokkaasti maailmalle. Tiedonkulun nopeutuminen on muuttanut väkivaltaa. Jokelan ja Kauhajoen taustalta löytyy kansainvälisiä vaikutteita.

Ehkä Sellon surmissa ei mallioppimisella ollut vaikutusta. Tekijän viha tai sairaanloinen mustasukkaisuus johti tekoihin. Mies oli pahoinpidellyt jo vuosia naisystäväänsä ja tehnyt monia rikoksia. Mutta maasta häntä ei silti karkotettu.

Yhteisöllinen hajoaminen ja kulttuurinen pirstoutuminen helpottavat väkivaltailmiöiden esiintymistä. Irralliset, yksinäiset, pettyneet tai sorretut ihmiset eivät löydä normaalia tapaa elää. Taustalla voi myös olla yksilön "reppanuus".

Kuopion torilla nähtiin yhteiskunnan toinen puoli. Mielenterveyspotilaita ei usein hoideta suurissa sairaaloissa vaan kotona. Monesti ei siis kunnolla missään.

Yhteiskunta korostaa yksilön näkyvyyden merkitystä. Jokainen on oma "tavaramerkkinsä". Idolsit ja julkisuuteenheittokanavat pursuavat halukkaita. Moni haluaa olla kymmenen sekuntia loistevaloissa.

Osa "koulusurmaajista" kuvittelee tekevänsä itsestään sankarin, vaikka todellisuudessa hän hän tekee itsestään hylkiön.

Median pitäisi miettiä, kuinka epätervettä julkisuushakuisuutta ruokitaan. Miksi tappajat ovat suurilla kuvilla tv-uutisissa? Uhrien suru ei katsojille välity. Sen vaikenemme yksityisyyttä kunnioittaen.

Väkivallasta tulee tietokonepeli. Päähenkilö on tappaja, ja uhrien tuskaa ei ole olemassa. Lähiomaiset kärsivät sen yksin.

MUHAMMED-PILAKUVAN piirtänyt tanskalainen Kurt Westergaad yritettiin murhata perjantai-iltana. Somalimies hyökkäsi kirveen kanssa taiteilijan kotiin.

Etninen ja uskonnollinen väkivalta on inhottavaa. Islamilainen maailma kärsii ääriliikkeistään, joiden takia koko uskonto voi leimautua väkivaltaiseksi.

Länsimaat joutuvat suojautumaan. Ääri-ilmiöt johtavat siihen, että ulkomaalaispolitiikka kiristyy. Alkaa ehkä hidas paluu takaisin yksikansaisiin ja yksikulttuurisiin yhteisöihin.

Toivottavasti muutos ei ole jyrkkä. Suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluu erilaisia ihmisiä.

Tärkeintä on vaalia tervettä yhteisöllisyyttä. Jos suomalaiset eivät koe aitoa yhteenkuuluvuutta, maa hajoaa pieniin sirpaleisiin. Siitä seuraa helposti järjestelmäväkivaltaa.

Nyt näkemämme väkivalta on yksittäisten ihmisten tekoja. Toivottavasti vältämme terrorismin ja järjestelmällisen väkivallan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut