Gourmét-pizza tuhoaa maailman

Eriikka Hienola

Kotiruoan hiilijalanjäljen voi nyt laskea internetin Mindo.fi-verkkopalvelussa. Mindo on maailman ensimmäinen verkkopalvelu, jonka käyttäjät voivat ladata palveluun omia ruokaohjeitaan ja nähdä valmiin annoksen hiilijalanjäljen.

Palvelu ohjaa käyttäjiään syömään eettisemmin ja ekologisemmin ja valmistamaan ruokaa, joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

- Neljäsosa suomalaisen hiilijalanjäljestä muodostuu ruokailusta. Tutkimusten mukaan jo kolmannes suomalaisista pyrkii kuluttamaan ekologisesti, joten päivittäisiä valintoja helpottavalle palvelulle on suuri tarve, sanoo Mindon toinen perustaja Reeta Salmi.

Ekologisuutta arvioidaan koivunlehdillä, joita jaetaan ekologisuuden mukaan yhdestä viiteen. Viiden lehden annos tuottaa ruoantuotantoketjussa vähiten kasvihuonekaasuja.

Ekologisuusmittarin häntäpäästä löytyy gourmét-pizza tomaattikastikkeella - vain yksi koivunlehti, vaikka käyttäjien arvioiden mukaan herkullisuus onkin huippua. Hiilijalanjälkeä pienentää juustot, sillä sivuston mukaan kiloon juustoa tarvitaan kymmenen litraa maitoa - laiduntavan karjan, vuohien ja lampaiden maidosta valmistettu juusto ei kuormita ympäristöä yhtä paljon kuin tehotuotetun lehmän maidosta valmistettu juusto.

Toisessa ekologisuuden ääripäässä seisovat muiden muassa pehmeä inkivääriunelma -jälkiruoka kahdelle, porkkana-auringonkukansiemen-supersämpylät sekä vegaanin nokkoslettu.

Sekä monta muuta veden kielelle saavaa herkkureseptiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.