Katso kuvat

Marko Ahonen

Viime viikonlopun Iltasanomien nettipalvelun etusivulla kehotettiin surffailijoita katsomaan kuvat tai video hieman eri muodossaan 19 kertaa. Kehotukset viittasivat toisinaan samaan juttuun, mutta aika innokas kuvankatsojien palvelija Iltis netissä on.

"Katso kuvat" on nettijournalismia helpoimmillaan ja laiskimmillaan. Mikä pahinta, se myös toimii. Me katsomme niitä kuvia, koska tiedämme, että tarjolla on seksiä tai sitten jotain tosi kummallista.

Yleensä "katso kuvat" merkitsee paljasta naisenpintaa. Esimerkiksi nättiä näyttelijää bikineissä tai Lady Gagan uusinta asuluomusta. Juuri Lady Gaga on tajunnut erinomaisesti, mitä "katso kuvat" -aikakauden tähdeltä vaaditaan - seksiä ja visuaalisuutta.

Otsikoita tyyliin "Hallituskriisi uhkaa, katso kuvat" tai "Nokia kriisissä, katso kuvat" ei ole. "Katso kuvat" takaa, että uutinen on kevyt ja turhanpäiväinen. Kyse on viihteestä, ei oikeasta uutisesta.

Kuva ei välttämättä kerro enemmän kuin tuhat sanaa. Usein sanoja on täsmälleen yksi. Yleensä se on "tissit!". Joskus sanoja on peräti kaksi: "isot tissit!".

Testasin katsokuva.fi:n tätä juttua varten. Yleensä "katso kuva" -linkki ei suinkaan vie kuvien äärelle, vaan nettisivustolle, jossa kehotetaan katsomaan kuvat. Mutta Katy Perry minimekossa on pakko nähdä, vaikka sen eteen pitäisi nähdä vähän vaivaakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.