Annukka Ruuskanen - Nykyteatterikirja - 2000-luvun uusi skene

HANNU WAARALA

Kirjat

ANNUKKA RUUSKANEN (TOIM.)

Nykyteatterikirja - 2000-luvun uusi skene

Like 2011. 295 s.

Kalle Holmbergin ja Ralf LångbackanTeatterikirja 1970-luvun lopulta hahmotteli ansiokkaasti kahden teatterin voimahahmon estetiikkaa ja heidän niin sanotun Turun kauden ohjaamia suosittuja esityksiä.

Turussa syntyi paljon uusia näkemyksiä ja tuoreita tulkintoja muun muassa kirjallisuuden klassikoista. Teoria ja käytäntö löysivät toisensa niin edistysuskossa kuin humanismissakin.

Nyt Teatterilehden päätoimittajan Annukka Ruuskasen toimittama Nykyteatterikirja tekee saman nykyhetken teatterin uusien ja kokeellisten tuulien suhteen. Kirja tuo esiin, mitä nuoret teatterintekijät oikein ajattelevat ja tekevät.

Teatterin avantgarde haastaa jälleen laitosteatterin, mutta tekee sen paljon vielä periaatteellisemmalla tasolla. Mitään ideologiaa ei käytetä keppihevosena vaan puhtaasti esityksien materiaalina.

Yhtenä esimerkkinä tästä on ekologisen ajattelun tuleminen teatteri-ilmaisun keskiöön, ja sen seurauksena puhtaasti ihmiskeskeisen ajattelun hylkääminen. Eläinten oikeudet, olemisen mieli ja kysymys, teknologia ja ihminen - siinä muutamia filosofisia lähtökohtia, jotka leikkaavat nykyteatterin pohdintoja syvältä.

Ruuskasen toimittama kirja on samalla 2000-luvulla aloittaneiden nuorten teatterintekijöiden manifesti. Tekijöinä eivät ole enää pelkästään ohjaaja, dramaturgi, näyttelijä vaan myös valojen ja äänten taiteilijat, koko esityksen kollektiivi. Pääosassa on prosessi, tajunnantilojen synnyttäminen yleisössä ilman psykologista ohjausta tai ideologista turvaverkkoa.

Nykyteatterikirja on tarpeellinen lukupaketti kaikille teatterista kiinnostuneille, sillä teatterin uusia lahjakkuuksia on paljon liikkeellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.