Morsiusneidot

MORSIUSNEIDOT

(BRIDESMAIDS)

M orsiusneidot on riehakas tilannekomedia, jossa pyöritään ihmisten välisen kiintymyksen eri asteilla. Päähenkilö Annie ( Kristen Wiig) on kolmikymppinen sinkkublondi, joka testaa omaa elämäänsä. Aiemmin "kakkumimminä" tunnettu nainen on hiljattain menettänyt leipomoyrityksensä konkurssissa säästönsä ja päässyt sittemmin äitinsä (edesmennyt Jill Clayburgh) suhteilla koruliikkeeseen myyjäksi. Siellä hänen suorasukainen puuttumisensa asiakkaiden ulkonäköön ja ongelmiin tuntuu lähinnä karkottavan heidät paikalta.

Annie huomaa elämänsä valuvan käsistä. Hän tapailee satunnaisesti Tediä ( Jon Hamm), joka on kiinnostunut hänestä vain omista itsekkäistä lähtökohdistaan käsin. Annien ja hänen parhaan ystävänsä Lillianin ( Maya Rudolph) ystävyys on elämää koossapitävä asia, joka on kestänyt lapsuudesta lähtien. Sitten Lillian ilmoittaa kihlauksestaan ja saman tien alkavat häävalmistelut, joissa on Annien tavoin mukana koko joukko muita naisia.

Tilanne muuttuu yllättäen kilpailuksi siitä, kuka näistä morsiusneidoista osaa keksiä parhaimmat ideat ja toteutustavat tulevien häiden suhteen. Erityisesti näyttämölle astuva superrikas Helen ( Rose Byrne) aiheuttaa Annielle harmaita hiuksia. Annie kokee menettävänsä Lillianin ja alkaa kamppailla tilannetta vastaan omien mustasukkaisten ja osittain epävarmojen tunteidensa kanssa.

Muina morsiusneitoina nähdään Melissa McCarthyn esittämä tomera Megan, Wendy McLendon-Coveyn tulkitsema turhautunut äitihahmo Rita ja Ellie Kemperin näyttelemä ujo ja avioliiton satamaan hiljattain ajautunut Becca. Myöhemmin tarinaan liittyy myös ystävällinen, Annien seuraa halajava poliisi Rhodes ( Chris O'Dowd).

Hauskaa ja hiljaista

Tv-sarjoja tehneen Paul Feigin ohjaamassa tarinassa on hauskat hetkensä, mutta myös hiljaisemmat, erityisesti Annien elämisen laatua tutkailevat tuokionsa. Morsiusneitojen kerronnassa on ilkikurista ja paikoin satiirista suoraotteisuutta ja onnistunutta räväkkyyttä. Henkilökuvasto on toimiva ja varsinkin Melissa McCarthy loistaa muutamissa kohtauksissa.

Silti pääpaino on Annien todellisuudessa ja tapahtumat koetaan pitkälti hänen kauttaan. Roolin tulkinnut Kristen Wiig vastaa myös komedian käsikirjoituksesta yhdessä Annie Mumulon kanssa. Saturday Night Live -showssa aiemmin esiintyneen Wiigin panos on ansiokkaasti moni-ilmeinen ja valloittava. Wiigin panoksessa on älykkyyttä ja sensitiivisyyttä sopivassa suhteessa ja hän kykenee herättämään vastakaikua katsojassa. Hyvä käsikirjoitus ja onnistunut tulkinta lyövät aidosti kättä Wiigin performanssissa.

Kokonaisuus on kuitenkin lievästi ylipitkä, mikä hieman rasittaa tempoa ja myös lopun sovinnaisuus ei täysin istu komedian aiempaan kehittelyyn, mutta silti Morsiusneitojen kaltaista harmitonta hauskuutta on syytä tervehtiä ilolla tällä muuten varsin vaisujen Hollywood-komedioiden aikakaudella.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Paul Feig. Pääosissa: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Melissa McCarthy. Tyylilaji: komedia (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.