Madeleine Peyroux - Standing on the Rooftop

JUHANA UNKURI

MADELEINE PEYROUX

Standing on the Rooftop

Pennywell Madeleine Peyroux on arvostettu ja palkittu jazz-laulaja, joka lienee Suomessa monille toistaiseksi tuntematon tekijä. Amerikkalaista Peyrouxia on verrattu legendaariseen Billie Holidayhin. Standing on the Rooftop -levyn parasta antia onkin Peyrouxin ääni, jota voi kuvailla tummaksi ja hyräileväksi. Tulkinnasta löytyy voimaa, pehmeyttä ja sielua.

Soittajat tekevät hyvää työtä. Keskiössä ovat kitara, basso ja rummut. Tunnelmissa on kosolti bluesahtavuutta ja juurevuutta. Paikoin esiin nostetaan muun muassa viulua ja pianoa.

Suurin osa hidastempoisen levyn kappaleista on Peyrouxin tekemiä, yksin tai yhteistyössä; esimerkiksi ex-rollari Bill Wymanin kanssa. Covereista löytyy Beatlesin, Bob Dylanin ja 1930-luvun delta blues-legendan Robert Johnsonin tuotantoa.

Peyrouxin ääni ja sovitusten linjakkuus varmistavat sen, ettei levy ole missään kohdin väsähtänyt tai puiseva. Peyroux hallitsee tilaa ja hetkeä yhtä taidokkaasti kuin suomalaisille tutumpi Leonard Cohen.

Levyn kenties vahvinta tunnelmaa tarjoaa Ophelia, jonka raukeudessa rakastuneen parin on hyvä tanssia illan viimeinen hidas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.